Над 2000 стартираха във велошествие „София кара колело“ (СНИМКИ)

photo_library
  • Над 2000 стартираха във велошествие „София кара колело“

    Снимка: София-Европейска столица на спорта

  • Над 2000 стартираха във велошествие „София кара колело“

    Снимка: Столица.bg

  • Над 2000 стартираха във велошествие „София кара колело“

    Снимка: София-Европейска столица на спорта

  • Над 2000 стартираха във велошествие „София кара колело“

    Снимка: София-Европейска столица на спорта

Две олимпийски шампионки и още куп спортни звезди подкрепиха посланието „За по-чист въздух“

Двете български индивидуални олимпийски шампионки от последните игри в Токио и още куп спортни звезди се включиха във велошествието „София кара колело“. Заедно със зам.-кметът на столицата Дончмо Барбалов и редица общински съветници, те бяха част от тези над 2000 подкрепили посланието за по-чист въздух, за по-зелена и спортна София.

Още от рано сутринта пред Народно събрание започнаха да се събират желаещите да са част от инициативата, организирана за осма поредна година от „София – Европейска столица на спорта“, Центъра за градска мобилност и Столична община.

Стартът на шествието пред Народното събрание бе даден от зам.-кмета Дончо Барбалов, който поздрави присъстващите и пожела успех на инициативата. „Столична община подкрепя всяко събитие, което съдейства градът да бъде още по-зелен и спортен,“ каза Барбалов и после сам се включи с велосипед сред участниците. Веднага след това множеството популярни спортни звезди на България поведоха колоната по маршрут от Народно събрание до Южния парк и заедно с всички стартирали дадоха пример как можем да направим нашия град още по- красив.

В пъстрата колона бе олимпийската шампионка на карате от Токио Ивет Горанова, едно от златните български момичета - световната и европейска шампионка и носителка на бронзов медал с ансамбъла по художествена гимнастика от Олимпиадата в Рио 2016 Ренета Камберова, талантливите лица на „София – евростолица на спорта“ Александра Фейгин и Йоан Величков, деца от спортните школи на столични клубове и много други. На старт бяха още колоритните представители на водещите колоездачни тимове – „Драг“, „Долчини“, „Велораптор“ и др.

Всички спортни знаменитости поздравиха присъстващите и отправиха послание за по-зелена и спортна София. Освен колоездачи, по маршрута до Южния парк потеглиха и бегачи от лекоатлетически общности в столицата, техният старт бе даден от Анатоли Илиев – зам.-председател на „София – европейска столица на спорта“. В шествието се включиха и известни личности от културата, политиката и бизнеса, работещи в дипломатически мисии у нас и др.

След старта пред Народно събрание колоездачи и бегачи се насочиха покрай Софийския университет към Орлов мост, после покрай Перловската река до НДК и накрая по бул. Витоша до входа на Южния парк. Навсякъде по трасето те бяха приветствани от хиляди, подкрепящи каузата за по-чист въздух.

Колоритен спортен празник зарадва десетки хиляди в Южния парк

Доброто настроение се пренесе и в парка с много музика, надпревари, забавни игри и томболи с награди. С пристигането си пред сцената на голямата поляна участниците и излезлите на чист въздух сред зеленината в почивния ден десетки хиляди столичани се включиха в многото активности на спортния празник. Там всички присъстващи бяха поздравени от още спортни знаменитости – олимпийската шампионка по бокс от Токио Стойка Кръстева, най-добрата ни сноубордистка, многократна държавна шампионка и участничка на олимпийски игри Теодора Пенчева, нейната наследничка по пистите – младата звезда на сноуборда и лице на „София – европейска столица на спорта“ за тази година Андреа Коцинова и др. И трите имаха огромно желание да са сред участниците с велосипеди, но поради майчинство или травми се включиха на финала със своята съпричастност и послания.

За празника се погрижиха професионални аниматори и DJ, които бяха подготвили атрактивна денс музика, за да може всички да се забавляват и да танцуват. Фитнес инструктори увличаха хората пред сцената със своите безплатни уроци. Техните изпълнения бяха прекъсвани с периодично теглене на томболи със стартовите номера на участниците с наградите за над 6800 лв., сред които осигурени от Центъра за градска мобилност три едномесечни карти за цялата градска мрежа, „Долчини“ връчиха 10 подаръчни ваучера на стойност по 70 лв. всеки за онлайн пазаруване на колоездачно облекло, „Декатлон“ раздадоха 15 велоартикула, „Витоша ски“ осигуриха 3 семейни ваучера за безплатно ползване на лифтовете в планината, а „Pulse“ бяха подготвили 3 месечни и 3 седмични карти за фитнес залите. Печелившите бяха изтеглени от легендарните български шампиони и младите ни таланти в спорта.

На специални щандове и палатки бяха демонстрирани пред децата най-новите тенденции в колоезденето и начините за безопасно каране на колело. В близост до поляната партньорите от DRAG организираха състезания с мини колела "И децата карат" за малчугани от 5 до 11-годишна възраст. Над 300 деца стартираха със своите велосипеди на групи по 200-метрово оградено трасе около голямата поляна. След това малчуганите се включиха в конкурсите с велосипеди, както и в многото забавни игри под ръководството на аниматорите пред сцената.

Велошествието няма състезателен характер, а преминаването по 4-километровия маршрут е с цел да се отправи послание за по-красива и зелена българска столица. „София – европейска столица на спорта“ организира събитието вече осма поредна година, заедно с още над сто активности, които имат за цел да предоставят на жителите и гостите на града повече възможности за спорт и активен начин на живот.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Над 1500 каратеки ще мерят сили тази събота в София...

Над 1500 участника от 20 държави ще премерят сили на най-голямото и престижно карате събитие у нас Sofia Open The Presid...

Прочети още keyboard_arrow_right