НАП проверява фирми и ДЗЗД-та за 26 договора с ММС за над 21,7 млн. лв.

НАП проверява фирми и ДЗЗД-та за 26 договора с ММС за над 21,7 млн. лв.

Снимка: Столица.bg

Парите са за физкултурни салони в цялата страна, рекордът е 7 договора с ДЗЗД-та в Златоград на един и същи човек

Подписаните 26 договора на Министерство на младежта и спорта с ДЗЗД-та за строеж и ремонти на физкултурни салони и спортни обекти в страната се проверяват от НАП, АДФИ и други компетентни институции. това съобщи служебният спортен министър Андрей Кузманов на пресконференция днес в ММС.

Контрактите са подписани в периода от 1 до 29 декември 2020 г. и на изпълнителите са изплатени изцяло сумите, а не дори авансово. Въпреки това те не са представили до момента готови проекти и одобрени строителни книжа за стартирането на строителния процес. Общо размерът на парите по договорите е 21,7 млн. лв., като в отделните контракти сумите са от 800 000 лв. до 1,190 млн. лв. А парите са отпуснати с ПМС от 28 февурари 2021 г.

След като приключат проверките, ще обявим резултатите и ще се разбере дали други компетенти институции ще продължат, отговори спортният министър на въпроса икономическа полиция или прокуратура работят по договорите.

Лаборатория на Софийския университет е в процедура за лицензиране от WADA

Впечатление правят обединенията ДЗЗД, които ще ремонтират и строят спортни обекти. В някои от тях участват две фирми на един и същи собственик. Още по впечатляващо е, че има ДЗЗД-та, които са подписали по няколко договора като напрмер ДЗЗД "Пи Ем Пи Варна" с регистрация на ул. Ралевица в столичния квартал Лозенец и управител Иван Иванов Даскалов.

В строителното обединение, ДЗЗД не е юридическо лице, а се създава по Закона за задълженията и договорите, участват две дружества с един и същи управител - Иван Иванов Даскалов. Същото ДЗЗД има договор за 1 190 964 лв.

Иван Иванов Даскалов има подписани и договори като представител на Пи Си ЕМ Пропърти  ЕООД, със същото седалище в "Лозенец" за 849 250 лв., както и за още 849 250 лв. като представляващ ДЗЗД Пи Ем ПИ Карнобат, и още толкова по договор на ММС с ДЗЗД Пи Ем Пи Шумен и с ДЗЗД Пи Ем Пи Панагюрище. Във всички ДЗЗД на Даскалов, които са подписали договор със Спортното министерство участват само фирми, управлявани от него. Така този "строител" на физкултурни салони и спортни обекти е получил над 3,5 млн. лв., сочат данни изнесени от Спортното министерство.

След обществено обсъждане: Колодрумът - да бъде или да не бъде

За подписването на договорите е имало конкурс само с един участник, друга част от контрактите са сключени чрез възлагане. Към момента няма ясен отговор какви са критериите, по които са избирани изпълнителите за подписавне на договорите и възлагане на строителство.

Рекордьор по договори, със 7, са ДЗЗД на Владимир Ставрев Енчев, със седилище в Златоград, чиито фирми и строителни обединения трябва строят в страната. Пет от договорите са за по 858 439 лв. и два са за по 1 198 475 лв.

Борис Бонев призова Кралев да прехвърли руината "Червено знаме" на Столична община (СНИМКИ)

Според клауза в договорите парите трябва да се изплащат на етапи, но те са изплатени изцяло. Парадоксалното е, че дори няма авансово плащане, на част от договорената стойност, цялостното изплащане е станало преди да е започнало реално строителство и преди да се предоставени одобрени строителни книжа и разрешения за строеж.

В деня на подписването на договорите, се е подписвал и допълнителен анекс, в който се уточнява, че строителството ще започне, когато са извадени всички разрешителни. А чакането може да продължи с години, коментира министър Кузманов.

Утре в Спортното министерство започва проверка от Сметната палата. "Проверките, които правим не са от реваншизъм, това са държавни пари. В момента е края процедурата по избор на Строителен наздор по изпълнението на програмата и подписаните вече договори за спортна инфраструктура", коментира министър Андерй Кузманов.

На "Червено знаме" погребаха първите успехи на българското плуване

За Плувния комплекс "Червено знаме", потънал в руини, Кузманов обясни, че към момента няма нито едно заявено инвестиционно намерение. Столица.bg попита и каква ще е съдбата на друг знаков спортен обект - колодрум "Сердика" в Борисовата градина, който е в активите на НСА.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

„Партизан“ – София и „Искър 1945“ излизат на терена за благотвори......

Футболистите от ФК „Партизан“ – София и ветераните на „Искър 1945“ – Нови Искър изли...

Прочети още keyboard_arrow_right