НАП проверява фирми и ДЗЗД-та за 26 договора с ММС за над 21,7 млн. лв.

НАП проверява фирми и ДЗЗД-та за 26 договора с ММС за над 21,7 млн. лв.

Снимка: Столица.bg

Парите са за физкултурни салони в цялата страна, рекордът е 7 договора с ДЗЗД-та в Златоград на един и същи човек

Подписаните 26 договора на Министерство на младежта и спорта с ДЗЗД-та за строеж и ремонти на физкултурни салони и спортни обекти в страната се проверяват от НАП, АДФИ и други компетентни институции. това съобщи служебният спортен министър Андрей Кузманов на пресконференция днес в ММС.

Контрактите са подписани в периода от 1 до 29 декември 2020 г. и на изпълнителите са изплатени изцяло сумите, а не дори авансово. Въпреки това те не са представили до момента готови проекти и одобрени строителни книжа за стартирането на строителния процес. Общо размерът на парите по договорите е 21,7 млн. лв., като в отделните контракти сумите са от 800 000 лв. до 1,190 млн. лв. А парите са отпуснати с ПМС от 28 февурари 2021 г.

След като приключат проверките, ще обявим резултатите и ще се разбере дали други компетенти институции ще продължат, отговори спортният министър на въпроса икономическа полиция или прокуратура работят по договорите.

Лаборатория на Софийския университет е в процедура за лицензиране от WADA

Впечатление правят обединенията ДЗЗД, които ще ремонтират и строят спортни обекти. В някои от тях участват две фирми на един и същи собственик. Още по впечатляващо е, че има ДЗЗД-та, които са подписали по няколко договора като напрмер ДЗЗД "Пи Ем Пи Варна" с регистрация на ул. Ралевица в столичния квартал Лозенец и управител Иван Иванов Даскалов.

В строителното обединение, ДЗЗД не е юридическо лице, а се създава по Закона за задълженията и договорите, участват две дружества с един и същи управител - Иван Иванов Даскалов. Същото ДЗЗД има договор за 1 190 964 лв.

Иван Иванов Даскалов има подписани и договори като представител на Пи Си ЕМ Пропърти  ЕООД, със същото седалище в "Лозенец" за 849 250 лв., както и за още 849 250 лв. като представляващ ДЗЗД Пи Ем ПИ Карнобат, и още толкова по договор на ММС с ДЗЗД Пи Ем Пи Шумен и с ДЗЗД Пи Ем Пи Панагюрище. Във всички ДЗЗД на Даскалов, които са подписали договор със Спортното министерство участват само фирми, управлявани от него. Така този "строител" на физкултурни салони и спортни обекти е получил над 3,5 млн. лв., сочат данни изнесени от Спортното министерство.

След обществено обсъждане: Колодрумът - да бъде или да не бъде

За подписването на договорите е имало конкурс само с един участник, друга част от контрактите са сключени чрез възлагане. Към момента няма ясен отговор какви са критериите, по които са избирани изпълнителите за подписавне на договорите и възлагане на строителство.

Рекордьор по договори, със 7, са ДЗЗД на Владимир Ставрев Енчев, със седилище в Златоград, чиито фирми и строителни обединения трябва строят в страната. Пет от договорите са за по 858 439 лв. и два са за по 1 198 475 лв.

Борис Бонев призова Кралев да прехвърли руината "Червено знаме" на Столична община (СНИМКИ)

Според клауза в договорите парите трябва да се изплащат на етапи, но те са изплатени изцяло. Парадоксалното е, че дори няма авансово плащане, на част от договорената стойност, цялостното изплащане е станало преди да е започнало реално строителство и преди да се предоставени одобрени строителни книжа и разрешения за строеж.

В деня на подписването на договорите, се е подписвал и допълнителен анекс, в който се уточнява, че строителството ще започне, когато са извадени всички разрешителни. А чакането може да продължи с години, коментира министър Кузманов.

Утре в Спортното министерство започва проверка от Сметната палата. "Проверките, които правим не са от реваншизъм, това са държавни пари. В момента е края процедурата по избор на Строителен наздор по изпълнението на програмата и подписаните вече договори за спортна инфраструктура", коментира министър Андерй Кузманов.

На "Червено знаме" погребаха първите успехи на българското плуване

За Плувния комплекс "Червено знаме", потънал в руини, Кузманов обясни, че към момента няма нито едно заявено инвестиционно намерение. Столица.bg попита и каква ще е съдбата на друг знаков спортен обект - колодрум "Сердика" в Борисовата градина, който е в активите на НСА.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
 • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 204 Гласове)
 • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 278 Гласове)
 • Не се интересувам от политика. (3%, 20 Гласове)
 • Нови избори. (28%, 221 Гласове)
 • Незнам, време е за плаж. (7%, 55 Гласове)
Общо гласували: 778 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Млади джудисти от „Локомотив“ София дават шампионски пример на вр......

„Спортните лагери на клуб по джудо „Локомотив“ София моделират навици за активен и здравословен начин ...

Прочети още keyboard_arrow_right