Нови пет звезди заблестяха на Алея на спортната слава на Нови Искър

-

Снимка: Facebook

В навечерието на Деня на българския спорт - 17 май в Нови Искър беше открито официално продължението на Алея на спортната слава.

На събитието присъстваха видни спортисти, общественици, хора на изкуството и културата и много жители и гости на нашия прекрасен район, разказа кметът на района Даниела Райчева.

Пет нови звезди заблестяха на Алеята:

Йорданка Георгиева - част от „Златните момичета" на българската художествена гимнастика. Световна шампионка с българският ансамбъл от Баку през 2005 г. През 2013 г. Йорданка основава и свой собствен клуб по художествена гимнастика „Виктория“, на който освен председател е и старши треньор.

Димитрина Григорова е Световен шампион от 2022 г. по кетълбел. Тя постигна този връх в спортната кариера с 626 повторения, които и носят световната титла. Младо момиче, пред което предстоят още много върхове и награди.

Светослав Тодоров - 3-то място на Световното първенство по джудо за мъже в Торино 95 г.; за младежи до 20 г. в Минск 1993 г. и 2-ро място от Световното първенство за юноши до 17 г. в Москва 1991 г.

Мартин Борисов - сумо - 3-то място на Световна купа в Полша през 2009 г. и медали от още шест големи спортни форуми.

Посмъртно на Алеята на спортната слава е и многоуважаваният от всички в спортните среди доц. д-р Николай Димитров – Каплан. Той е един от ключовите фигури в създаването и популяризирането на сумото и женската борба в България. Един от първите треньори на женския национален отбор по борба, старши треньор на Националния отбор по сумо и първия председател на Българската федерация по сумо. Дългогодишен преподавател в Национална спортна академия „Васил Левски"- катедра „Борба и джудо“. През 2016 г. е награден от спортната академия с Почетен плакет за принос в развитието на Национална спортна академия. За съжаление съвсем скоро Николай Димитров – Каплана ни напусна и звездата ще получи неговата дъщеря Мариета Цекова.

Район „Нови Искър“ ежедневно се гордее със своите спортисти и техните постижения, защото освен световни шампиони в района има и много спортисти, постигнали успехи на различни по степен и важност спортни форуми, отбеляза Райчева.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Тимът на "Роман" спечели комплексната Купа на първенството за дец......

Представителите на Комплекса за социални услуги за деца и семейства "Роман" грабнаха Купата за комплексен първенец в със...

Прочети още keyboard_arrow_right