Олимпийският шампион Даниел Петров отпразнува 50 с децата си

Олимпийският шампион Даниел Петров отпразнува 50 с дъщерите си

Снимка: БОК

Любимото занимание на Пинчера е да разхожда внуците си - близнаците Красимира и Александър, край езерото в Дружба

Ще отпразнувам рождения си ден с децата ми в заведение в Слатина, сподели пред Столица.bg олимпийският шампион по бокс от Атланта'96 Даниел Петров. Днес той чества половин век и за юбилея си е избрал да е сред най-скъпите му хора.

С двете си дъщери Веселина и Вероника Пинчера се гордее повече отколкото с олимпийското злато. Едната е многократна шампионка на България по спортни танци, а другата се занимава с народни танци. По-голямата Веселина го дари и с внуци - близнаците Красимира и Александър, които са най-любимото занимание на именития ни боксьор и често ги разхожда около езерето в Дружба.

Пинчера днес навършва 50 години и от рано сутринта телефонът му прегря от обаждания и благопожелания за личния празник. Освен олимпийско злато от Атланта в колекцията си има сребро от игрите в Барселона 1992, злато от световното в Берлин 1995. Даниел Петров е и вицешампион от Тампере 1993, бронзов от Сидни 1991 и Будапеща 1997, с европейски титли от Бурса 1993 и Вейле 1996 г. 

За юбилея си боксьорът получи поздравление и от Българският олимпийски комитет и пожелание за още дълги години здраве, сила и късмет.

Даниел Петров е записал името си завинаги със златни букви в историята на българския и на световния спорт. Признат е за един от най-техничните и класни боксьори за всички времена, ювелирен майстор с ръкавиците и световно известен с феноменалния си стил на ринга.

Даниел Петров - Пинчера „хапе“ бързо

Едва 6-годишен започва да спортува, но първо преминава през плуването и спортната гимнастика. Един ден баща му го води в боксовата зала и това определя бъдещето в живота на Даниел. Още в началото специалистите виждат в него един нешлифован диамант. Прогнозират, че му трябва още малко работа и опит на ринга, за да се утвърди като поредният майстор от знаменитата варненска школа в бокса.

Още от дете Петров наподобява в изявите си олимпийския шампион Ивайло Маринов, известен по света като Танцуващия на ринга. Стилът на Даниел се отличава с много движение и непрекъсната динамика. Той е лек, ефирен, неуловим… Просто лети по ринга и непрекъснато „хапе“ с удари съперниците.

Точно тези качества са причина да се появи прякорът му Пинчера. Измисля го бившият спонсор на националния отбор Неделчо Бабачев, по времето, когато Даниел боксира през 1990 г. в Бундеслигата. „Сравниха ме със злобен пинчер, който захапва и не пуска. А нали и категорията ми е такава...“, спомня си родният боец.

Петров бързо прогресира и стига до националния отбор. Първите му срещи с лидерите в най-леката категория са през 1991 година. На европейското в Гьотеборг никой не го слага в сметките, но той стига до бронза. Това е дебютното му отличие от голямо първенство, а в кариерата си по-късно печели още 11. С тях става рекордьор по брой отвоювани медали от олимпиади, световни и европейски шампионати в историята на българския бокс…

(откъс от книгата „БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМП“ на Владимир Памуков, Тодор Шабански и Бончук Андонов)

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

„Партизан“ – София и „Искър 1945“ излизат на терена за благотвори......

Футболистите от ФК „Партизан“ – София и ветераните на „Искър 1945“ – Нови Искър изли...

Прочети още keyboard_arrow_right