Подмяната на Драгалевския лифт може да се случи до “Бай Кръстьо”

-

Снимка: Facebook

В последните 10 години „Витоша ски“ АД не е спирала да търси вариант за модернизация на съоръженията, намиращи се на територията на Природен парк „Витоша“. Проблемът, който спъва развитието, е наличието на ограничения от нормативната уредба, с които са запознати отговорните институции. Това се казва в официалната позиция на компанията, публикувана в социалните мрежи.

В позицията на компанията се отбелязва още, че е възможно да се намери вариант, в който цялото съоръжение да бъде подменено с модерно и безопасно, а не смяната да обхване половината трасе – до „Бай Кръстьо“. "За постигане на тази цел, разчитаме на експертизата на новото управление в Министерство на околната среда и водите, които в полза на обществото да преразгледат ограничителните рестрикции в нормативната уредба на Закона за горите и действащия План за управление на Природен парк „Витоша“. По този казус бихме искали и да инициираме среща с тях", отбелязват от компанията.

"Въпреки желанието и настояването ни да подменим целия лифт от Драгалевци до Голи връх, се съгласихме съобразно законовите ограничения, да изпълним само частичната подмяна – а именно участъка до „Бай Кръстьо“. Това е възможно само там, защото станциите могат да се впишат в габаритите на старите, а броят на стълбовете, е с осем повече от броя на новопроектираните. Няма обаче възможност за депо на седалките (с площ около 200кв.м), поради което се налага да направим компромис с капацитета на съоръжението", казават още от "Витоша ски".

Тъй като новите съоръжения са с откачващи се седалки, е необходимо да се направи депо, което да ги прибира при спряна работа на съоръжението, уточняват от компанията.

НАГ издава виза за възстановяване на Драгалевския лифт до Бай Кръстю

"Въпреки всичко, ние сме готови да изградим лифт с по-голям капацитет, но без възможност да го използваме напълно.
Готови сме незабавно да започнем да разработваме проекти и за останалите съоръжения, но нормативната уредба не позволява това. Както смятаме, че Княжевският лифт трябва да бъде продължен до „Златните Мостове“, за да има смисъл за туристите в планината", се казва в позицията.

От компанията призовават за диалог и намиране на решение в интерес на обществото.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Над 1500 каратеки ще мерят сили тази събота в София...

Над 1500 участника от 20 държави ще премерят сили на най-голямото и престижно карате събитие у нас Sofia Open The Presid...

Прочети още keyboard_arrow_right