Подобрен рекорд при жените в 100-километровата Обиколка на Витоша

Обиколка на Витоша

Снимка: СО

Обиколката на Витоша при бегачите завърши с впечатляващ рекорд. Участваха 580 скороходци, които потеглиха по трасето точно в полунощ срещу неделя.

Най-много аплодисменти получи шампионката при жените Мария Николова. За нея това беше шеста победа при десетото си участие. Същевременно подобри рекорда като финишира за 9.17:32 ч., повече от 20 минути по-бързо от досегашното си върхово постижение.

При мъжете имаше оспорван двубой между шампиона от 2016 г. Ивайло Атанасов и известният рекордьор в планинските бягания Кирил Николов–Дизела. Двамата бяха наравно до село Чуйпетлово, но Дизела получи болки от възпалена стара травма и се оттегли. Атанасов продължи без да намалява темпото и за да триумфира на финала с личен 8.18:20 ч., само на 6 минути от рекорда на трасето. Среброто остана за Стефан Иванов, приключил 40 минути след шампиона, а бронза отиде при Тодор Георгиев.

Над 100 бяха и тези, които се впуснаха в супер изпитанието „200 км“ - да обиколят Витоша първо с велосипед и след това със скороходците. Супер героят на уикенда е Самуил Вълчев, който запази лидерството си от първия ден с велосипеда и накрая спечели златото при дуатлонистите с 16.17:11 ч. (5.08:56 ч. колоездене и 11.08:15 ч. бягане)

Александър Алексиев е с трета поредна победа при колоездачите. Резултатът му отново е рекорден: 3.56:32, на 48 секунди от собствения му рекорд на трасето от миналото лято, когато стана първият в историята обиколил планината под 4 часа.

При жените с велосипед Христина Козарева защити титлата си от миналата година. Състезателката на „Велораптор“ финишира за 5.29:02 ч.. Суперсензация бе второто място на 12-годишната Йоана Вълканова от „Олимп“, финиширала на 19 минути след шампионката. Трета е Ивета Костадинова, на 39 минути след победителката, която записа средна скорост 18 км в час.

 „Витоша 100“ е част от инициатива „София – европейска столица на спорта. Участваха представители на 22 държави, част от тях с цели отбори. Много от заявилите участие от чужбина обаче не можаха да се включат поради наложената карантина в техните държави при завръщането им от България. Общият брой на чужденци бе над 100, сред тях служители на редица посолства у нас.

Инициативата отново премина под мотото „състезание без боклук“, поради което участниците бяха приканени да си носят свои бутилки за вода и да прибират отпадъците си по време и след състезанието.

„Софийска вода“ отново връчи на победителите ваучери на стойност над 3000 лв., отделно предостави водоноска на яз. Студена и друга водоноска с душове на финала. Сред фирмите, които подпомогнаха участниците са „Девин“, „Ред Бул“, „Евроинс“, „Загорка“, магазин „Алпи“ и „Покер старс“, а „Био Бенямин“ дори произведе специален шоколад с името на Витоша 100 за подсилка на състезателите.

Общият награден фонд бе над 10 000 лв.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Тимът на "Роман" спечели комплексната Купа на първенството за дец......

Представителите на Комплекса за социални услуги за деца и семейства "Роман" грабнаха Купата за комплексен първенец в със...

Прочети още keyboard_arrow_right