Половин век от първото олимпийско злато на Нурикян и на българските щанги (СНИМКИ)

photo_library
  • -

    Снимка: Фондация “София - Европейска столица на спорта”

  • -

    Снимка: Фондация “София - Европейска столица на спорта”

  • -

    Снимка: Фондация “София - Европейска столица на спорта”

На днешния ден, 29 август, преди точно половин век в Мюнхен се случва историческо за български спорт събитие. На 29 август 1972 г. по време на олимпийските игри в баварската столица родните щанги печелят първата си олимпийска титла.

Това става благодарение на феноменалното представяне на Норайр Нурикян, отвоювал в епична битка и със световен рекорд златния медал. Четири години по-късно дребничкият щангист ще повтори своя подвиг и на игрите в Монреал.

Знаменитата годишнина бе отбелязана днес с емоционална церемония в Музея на спорта. Да поздравят великия шампион се събраха десетки легендарни спортисти и треньори, дейци на спорта, общественици и журналисти. Архивни видеокадри и прочувствени слова припомниха най-паметните мигове от забележителната кариера на Нурикян и най-вече спечелването на първото му олимпийско злато в Мюнхен. Силно развълнуван Норайр благодари за топлите думи и връчи и трите си златни медала от световни и европейски първенства на Музея на спорта. Големият спортист и треньор бе специално отличен от Министерството на младежта и спорта, Българския олимпийски комитет и Българска федерация по вдигане на тежести.

Нурикян е един от едва шестимата печелили два пъти олимпийско злато за България. В богата визитка на великият шампион има още две световни титли (по това време олимпийските турнири са били и световни първенства), сребро от световното в Хавана 1973, бронз от шампионатите на планетата в Лима 1971 и в Манила 1974, а на континенталния подиум е записал злато в Берлин 1976, сребро в Констанца 1972 и в Мадрид 1973 и бронз във Варшава 1969 и във Верона 1974. Подобрил е 5 световни рекорда – два в изхвърлянето и три в трибоя (на времето щангистите се състезаваха на повдигане, изхвърляне и изтласкване).

След прекратяване на състезателната си кариера Нурикян продължава да дава сърце и душа за каузата на щангите. Четиринайсет години е помощник на Абаджиев, в националния отбор, а впоследствие самият той като старши треньор извежда Иван Иванов до олимпийското злато в Барселона 1992. На игрите България печели още 3 медала в щангите, а славният Норайр записва няколко силни години начело на първия ни тим. Работи също и като генерален секретар на Българската федерация и определено е в основата на успехите на няколко поколения забележителни наши щангисти.

(откъс от книгата „БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМП“)

Норайр Нурикян - Великан с ръст 155 см

… Златният Нурикян е един от най-ниските на ръст състезатели в историята на световните щанги. Куриозно той започва кариерата си в спорта като… баскетболист, а преди това се пробвал в гимнастиката и футбола. Причината да тренира баскетбол била прозаична – просто мечтаел да порасне на ръст. Живял с този блян до момента, в който попаднал в полезрението на Иван Абаджиев и то отново по неочакван начин. Техникумът по текстил в Сливен трябва да се представи на ученическо състезание по вдигане на тежести и като нямало достатъчно щангисти „мобилизират“ дори … баскетболисти. Така на 18-годишна възраст Нурикян вдига за първи път щанга и дори става победител! Малката подробност - нямал нито един съперник.

Пълния разказ за удивителната кариера на Норайр Нурикян и цялата статистика на неговите титли, медали и рекорди ще намерите в излязлата наскоро от печат енциклопедия „БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМП“ с автори Владимир Памуков, Тодор Шабански и Бончук Андонов.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Тимът на "Роман" спечели комплексната Купа на първенството за дец......

Представителите на Комплекса за социални услуги за деца и семейства "Роман" грабнаха Купата за комплексен първенец в със...

Прочети още keyboard_arrow_right