Президентът на Международния олимпийски комитет пристигна в София

photo_library
  • Президентът на Международния олимпийски комитет пристигна в София

    Снимка: БОК

  • Президентът на Международния олимпийски комитет пристигна в София

    Снимка: БОК

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах пристигна днес на двудневно посещение в България. На Летище София германецът беше посрещнат от президента на БОК Стефка Костадинова. На срещата присъства и генералният секретар на БОК Белчо Горанов.

Една от най-влиятелните личности в света на спорта пристига у нас във връзка с кулминацията на тържествата по отбелязване на 100-годишнината на Българския олимпийски комитет.

Това е втора визита на Томас Бах в България в качеството му на президент на Международния олимпийски комитет. Преди 5 години той посети страната ни по време на безпрецедентното едновременно домакинство на три световни първенства във водещи олимпийски спортове.

„За мен е чест да бъда част от тържествата по отбелязване 100-годишнината на Българския олимпийски комитет. България е държава с огромни традиции и много успехи в световния спорт. Имате история, с която можете да са гордеете. Преди 5 години бях тук по времето, когато домакинствахте на три големи световни първенства в олимпийски спортове. Това говори за високата класа на България в спорта. Искам сега да видя и да поздравя лично българските олимпийци, вашите заслужили треньори, деятели и да получа директни впечатления какво се случва в българския спорт, какво ще е неговото бъдеще. Уверен съм, че той и занапред ще има успехи и велики личности, като президента на БОК – световната рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова. В близките часове заедно с хората от моята делегация ще имаме много срещи и разговори в България и се надявам, че те ще бъдат от взаимна полза,“ бяха първите думи на президента на МОК в София.

Програмата на посещението предвижда днес среща с президента на Република България Румен Радев.

Веднага след това световният олимпийски бос ще присъства на откриването на изложбата с уникални снимки и документи от вековната история на БОК.

По време на събитието от 17:30 ч. в Градската градина пред Народния театър Стефка Костадинова ще връчи на Томас Бах факсимиле от ценен документ – Постановление на Министерския съвет от 1896 г., с което България командирова на Олимпиадата в Атина петима спортисти, сред които и единственият ни участвал там - гимнастикът Шарл Шампо. По този начин страната ни става една от 14-те държави, възстановили преди 127 години с участието си в гръцката столица древната традиция и поставили началото на един от най-значимите глобални феномени на днешно време – Олимпийските игри.

От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова ще връчи специален приз на президента на МОК, а авторите на книгата „България на Олимп“ Владимир Памуков, Тодор Шабански и Бончук Андонов ще предадат на Томас Бах две копия от изданието – едното лично за него, а другото за съхранение в Олимпийската библиотека в Лозана. Покрай фотоизложбата се предвиждат и други активности.

Точно в 19:30 ч. тази вечер в Централния Военен клуб в присъствието на президента на Република България и президента на МОК започва кулминацията на тържествата, отбелязващи вековния юбилей на БОК. Сред близо 400-те гости на церемонията са поканени всички олимпийски медалисти на България, изтъкнати треньори, дейци и спортни ръководители, общественици, политици и творци.

Утре в 8:45 ч. Томас Бах ще бъде част от официалните лица, които ще валидират пощенска марка за 100-годишнината на БОК, събитието е в Музея на съобщенията (ул. "Гурко" №6). След това президентът на МОК ще посети за кратко открития наскоро „Олимпийски център“ в Националната спортна академия „Васил Левски“, преди да отпътува от България.

За тържествата по честване 100-годишнината на Българския олимпийски комитет у нас пристигат и президентът на Асоциацията на Европейските олимпийски комитети (ЕОС), член на МОК и председател на Гръцкия олимпийски комитет Спирос Капралос, генералният секретар на ЕОС Рафаеле Паньоци, президентът на Световната федерация по борба и член на Изпълкома на МОК Ненад Лалович и др.

За Томас Бах

Томас Бах е роден на 29 декември 1953 г. във Вюрцбург (Германия). Завършва право и политика в университета в родния си град, а през 1983 г. защитава докторска степен по право.

Олимпийски шампион е от XXI Олимпийски игри в Монреал през 1976 г., когато печели златен медал на фехтовка (отборно, рапира). Освен олимпийска титла, спортната му биография включва и други значими постижения, сред които световен шампион по фехтовка, мъже (отборно) - Буенос Айрес 1977, носител на сребърни и бронзови медали от световни първенства по фехтовка. Другите спортове, които практикува са тенис и футбол.

През 2006 г. e избран за президент на Германската олимпийска спортна конфедерация (DOSB). Член-основател е на комисията на спортистите към  Международния олимпийски комитет.

През 2013 г. Томас Бах е избран за девети поред президент на МОК, след като повече от 10 години е бил заместник-председател на организацията.

През 2018 г. германецът стана третият президент на МОК, удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на Националната спортна академия „Васил Левски“, след Хуан Антонио Самаранч (1998) и Жак Рох (2009).

Томас Бах е автор на многобройни публикации в областта на правото, икономиката и спорта. Удостоен е с множество държавни отличия, почетни награди от национални олимпийски комитети, международни спортни федерации и университети.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

„Партизан“ – София и „Искър 1945“ излизат на терена за благотвори......

Футболистите от ФК „Партизан“ – София и ветераните на „Искър 1945“ – Нови Искър изли...

Прочети още keyboard_arrow_right