С голям празник стартира "С волейбол на училище" в столичното 81. СУ "Виктор Юго" (СНИМКИ)

photo_library
  • С голям празник стартира "С волейбол на училище" в столичното 81. СУ "Викто

    Снимка: БФВ

  • С голям празник стартира "С волейбол на училище" в столичното 81. СУ "Викто

    Снимка: БФВ

  • С голям празник стартира "С волейбол на училище" в столичното 81. СУ "Викто

    Снимка: БФВ

  • С голям празник стартира "С волейбол на училище" в столичното 81. СУ "Викто

    Снимка: БФВ

В голям празник се превърна началото на проекта "С волейбол на училище" и много деца в двора на софийското  81 СУ "Виктор Юго" в Младост. Любо Ганев, Давид Давидов и Мирослав Боршош дадоха старт на събитието. Ева Янева си спомни първите турнири в 81-о училище.

Инициативата "С волейбол на училище" ще популяризира и развива волейбола сред подрастващите. Волейболната игра ще бъде представяна на учениците от професионални треньори от волейболните клубове. Ще бъдат провеждани открити уроци по волейбол с цел повишаване интереса към играта и откриване сред малките таланти в училище на бъдещите големи звезди на българския спорт.

Волейболните специалисти ще запознаят учителите по физическо възпитание и спорт с новите методики за ранно обучение и развитие на подрастващите. На самите училища ще бъде предоставяно материално и техническо осигуряване, което да бъде на разположение на децата и техните учители по физическо възпитание.

Българската федерация по волейбол е част и от програмата на Европейската конфедерация по волейбол (CEV) School Volleyball. Училищата, които си партнират с БФВ и волейболните клубове за популяризиране и развитие на волейбола, ще получат волейболни топки и ленти за волейболни мрежи, с които играта на учениците да стане още по-голямо удоволствие. Освен откритите уроци, срещи с популярни волейболисти и посланици на инициативата, за ученици, родители и учители ще има още приятни изненади, свързани с волейбола. 

За волейболните клубове пък това ще бъде пътека за селекция и привличане на таланти с желание и подходящи физически данни. Инициативата на Българска федерация по волейбол (БФВ) в партньорство със Столична община, Регионално управление на образованието (РУО) София-град и с подкрепа от Европейската конфедерация по волейбол (CEV) търси възможности за запалване на интереса на българските деца към обичаната игра и най-успешния отборен спорт у нас.

Бъдете сигурни, че ще има много училища, които ще могат да се възползват от възможностите, които предлагаме. Както казваме ние - волейболът е равен на образование на квадрат. Ние искаме да помогнем на всички деца да добият знания чрез спорта и да бъдат уверени в живота напред", заяви президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев.

"Благодарение на партньорството ни със Столична община получаваме шанс да представим по-задълбочено нашия спорт, ползите от нега, да представим и столичните клубове, ангажирани с волейбола. Убедени сме, че това сътрудничество ще бъде от взаимна полза. За клубовете - да представят своите възможности, перспективи и условия за развиване на спорта. За училищата - да бъдат изградени цении взаимовръзк, обмен на опит, подпомагане и организиране на общи събития с клубовете", заяви Давид Давидов - вицепрезидент на Българската федерация по волейбол, отговарящ за направление "Детско-юношески волейбол".

"Специални благодарности на госпожа Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието, че подкрепи нашата идея. И не на последно място - на нашите домакини в 81-о училище - госпожа Елена Налбантова и господин Цветан Спасов, които ни приеха да поставим началото на проекта с това прекрасно събитие, но се ангажираха и много лично с реализацията и развитието му", каза още Давид Давидов.

„Изборът на 81-о училище не е случаен. Вие сте лидери в ученическия волейбол. И ви предстоят още много награди. И точно защото сте лидери, съм убедена, че ще увлечете след вас още много столични училища. Уверявам ви, че спортът ще ви даде много. Аз лично съм играла волейбол в училище, след което съм продължила да спортувам. Не съм станала национален състезател, но го обичам много - моят спорт е тенис на корт, спортът, който и сега мога и го играя. Общото между двата спорта е отношението към топката. За да бъдете утре успешни хора, бъдете добри спортисти. Спортът ще ви научи на дисциплина, ред, упоритост и последователност, което ще ви направи и отлични ученици", заяви Ваня Кастрева - началник на Регионалноуправление на образованието София-град.

"Месец май е изпълнен с много предизвикателства и празници. Днес е поредният празник, на който ние ще честваме силата на волейбола. В епохата на високи технологии и обездвижване на хората от всички възрастови групи волейболът се явява като един от основните фактори за поддържане на баланса между интелектуалното и физическото развитие. Чест е за 81 Средно училище да бъдем домакин на програмата за развитие и популяризиране на волейбола на територията на Столична община с акцент върху образователните институции. Волейболът е на висока почит в нашето училище. Неслучайно при нас преди повече от 20 години се създава един от първите отбори на територията на Столична община. Пожелавам на всички ученици, участници в програмата, да продължат славата на българския волейбол и да достигнат високо спортно майсторство", заяви Елена Налбантова - директор на 81 СУ "Виктор Юго".

Учениците зарадва и една от най-любимите състезателки от националния отбор на България за жени Ева Янева. "Изключително съм щастлива да бъда сред вас, тъй като моята кариера в най-ранна възраст започна тук - участвахме редовно в коледните турнири, организирани в 81-о убичище. Този ден ме връща към моето детство, напомня ми за много хубави дни. Спортувайте, играйте волейбол, побеждавайте - не само на терена, но и в живота", обърна се Ева Янева към децата.

Момчета и момичета от 81-о училище взеха и своите първи уроци от лицензирани волейболни треньори. Като израз на благодарност за активното им включване в проекта, президентът на волейболната федерация Любомир Ганев подари на децата, включили се в историческата първа тренировка от проекта "С волейбол на училище" билети за първия ден от турнира от Волейболната лига на нациите за мъжи, на който София е домакин от 21 до 26 юни.

Нещо повече - вместо родителите да заведат детето си на мач на националния отбор, този път всеки от тези малчугани ще може да доведе и свой близък в зала "Арена Армеец", тъй като билетите подарък бяха двойни. От 28 юни до 3 юли в София страната ни пък е домакин на турнир от Волейболната лига на нациите при жените, където деца, учители и родители биха имали възможност да подкрепят и Ева Янева и нейните съотборнички от женския национален отбор на България.

Любомир Ганев подари на директора на 81 СУ Елена Налбантова и волейболни топки, с които учениците да играят. По време на големия празник на старта на проекта "С волейбол на училище" за децата имаше и още една изненада. Присъстваха и момчета от отбора на Мартин Стоев, станали световни вицешампиони до 19 г. Националите Стоил Палев, Ерик Стоев и Георги Митов се включиха в играта заедно с момичетата и момчетата от 81-о училище.

На събитието присъстваха и големи имена в историята на мъжкия национален отбор на България като Владимир Николов - настоящ съпрезидент на волейболния „Левски“, Евгени Иванов – настоящ председател на Комисията по детско-юношески волейбол към БФВ, и Николай Иванов – настоящ член на и на Треньорската комисия, и на Комисията по детско-юношески волейбол към БФВ.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Обърнете повече внимание на вътрешната красота днес – кожен салон, затоплящи се седалки, климатроник …

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

„Партизан“ – София и „Искър 1945“ излизат на терена за благотвори......

Футболистите от ФК „Партизан“ – София и ветераните на „Искър 1945“ – Нови Искър изли...

Прочети още keyboard_arrow_right