С подвизи на родни пълководци надъхват националния по волейбол за Световното в София

Момчетата на Найден Найденов получиха и трибагреници като част от създадена

Снимка: БФВ

Момчетата на Найден Найденов получиха и трибагреници като част от създадената традиция

Националният ни отбор по волейбол за мъже до 21 години имаше мотивираща лекция по българска история преди старта на Световното първенство в България и Италия. Това бе пореден епизод от създадената традиция националите за момчета и момичета в различните възрасти да присъстват на интерактивни и увлекателни уроци, провеждани от сдружение "Българска история".

Проектът е по идея на Давид Давидов - вицепрезидент на Българската федерация по волейбол, и Владимир Николов - координатор на националните отбори. Съоснователят на сдружение „Българска история“ Марио Мишев запозна момчетата с подвизите на един от българските пълководци - ген. Стефан Тошев, историята на Дончо Колев (Дан Колов) и създаването на емблематичното българско кисело мляко.

„За мен беше удоволствие да разкажа на младежите за някои по-непознати епизоди от българската история. Такъв например е житейският път на Стамен Григоров – българският учен, открил бактерията на киселото мляко Lactobacillus bulgaricus. Неговата история ни показва, че независимо от трудностите и превратностите на съдбата, човек трябва да бъде целеустремен и да вярва в собствените си сили и възможности. Желая успех на момчетата в предстоящото Световно първенство“, каза Марио Мишев.

Преди националите до 21 години лекция в зала „Левски София“ имаха момчетата на Виктор Карагьозов от националния отбор на България до 17 г. преди Европейското първенство и националите до 19 г., водени от Мартин Стоев, които спечелиха сребърни медали на Световното първенство в Иран. След края на събитието продължи и друга част от създадената традиция – националите до 21 г. и треньорският щаб получиха по едно българско знаме. Трибагрениците им връчи Владимир Николов.

Световното първенство в България и Италия е от 23 септември до 3 октомври 2021 г., а мачовете у нас ще се играят в спортна зала „Левски София“. България е в груба В с Куба, Бахрейн и Полша. В София ще се играят и мачовете от Група D, в която са Русия, Бразилия, Камерун и Канада. Другите две групи са в Италия.

Първите два отбора във всяка група продължават във финалната осмица, разпределени в нови две групи по 4 тима. Класиралите се на първите две места от втората групова фаза продължават към полуфиналите и битката за медалите.

В първия си мач националният ни отбор ще играе срещу Бахрейн на 23 септември от 19 часа в спортна зала „Левски София“. На 24 септември от 19 часа България излиза срещу Куба. На 25 септември от 19 часа селекцията на Найден Найденов се изправя срещу Полша.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Над 1500 каратеки ще мерят сили тази събота в София...

Над 1500 участника от 20 държави ще премерят сили на най-голямото и престижно карате събитие у нас Sofia Open The Presid...

Прочети още keyboard_arrow_right