Със звездна компания Боян Радев отбеляза 50 години от второто си олимпийско злато

Боян Радев в компанията на олимпийски шампиони и медалисти

Снимки: БОК

Цяла плеяда олимпийски шампиони и медалисти почетоха 50-годишният юбилей на бореца Боян Радев от спечелването на второ злато на игрите в Мексико 68. 

БОК бе организатор на церемонията в гранд хотел "София", а Радев получи специално отличие от президента на Международната федерация по борба (UWW) Ненад Лалович. Призът му бе връчен от Цено Ценов, вицепрезидент на UWW и президент на европейската борба, който му поднесе и поздравителен адрес от Лалович.

"Боян Радев е епоха, плакат на световната борба. Той откри нов е етап от развитието на класическата борба. А и не веднъж сме давали примери за притегателната сила на хората от спорта към изкуството. И Боян Радев е един от тях. Той е човек, от който всички се нуждаем", каза Ценов.

Юбилеят на двукратния олимпийски шампион бе почетен от председателят на БОК Стефка Костадинова и олимпийски шампиони и медалисти Мария Гроздева, Петър Киров, Ваня Гешева, Здравка Йорданова, Валентин Райчев, Йорданка Благоева, Живко Вангелов и др. На тържеството бе и личният треньор на Радев - Слави Славов.

"Не случайно ти си първият, който бе удостоен с първото отличие на МОК
"Пиер дьо Кубертен". Ти си част от историческото наследство на България. Човек, който е пример за младите, а на нас ни даваш светлина, сила и дух", каза Стефка Костадинова.

"Няма какво да искам още, доволен съм от всичко, което съм постигнал. Може би ми се иска още съвсем малко, като да направя още една-две изложби", не скри мечтите си великият спортист и колекционер.

И в типичния си стил Боян Радев се пошегува с другия ни двукратен олимпийски шампион в борбата Петър Киров. "Поздравявам и Петър Киров, той през моето полувреме е играл борба, все пак нещо е научил от мен", припомни с усмивка Радев.

Киров също тази година чества 50 г. от спечелването на първата си олимпийска титла от Мексико 68. Второто му злато е в Мюнхен 72, а Боян Радев става за първи път олимпийски шампион в Токио 64.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Спортни звезди и столичани ще карат колело за по-чиста столица...

Стотици жители и гости на столицата се очаква да се включат утре – 21 април, във велошествие. В инициативата &bdqu...

Прочети още keyboard_arrow_right