Сноубайк прави световен дебют на Витоша Зимен фест

Сноубайк прави световен дебют на Витоша Зимен фест

Снимка: София - Европейска столица на спорта

Организатори на събитието на 22 януари на х. Алеко са Столична община и "София - Европейска столица на спорта"

Най-новата дисциплина в колоезденето - Сноубайк, ще направи своя официален световен дебют на Витоша. По време на Витоша зимен фест на 22 януари 2022 г. пред х. Алеко ще има виртуази на тази атрактивна дисциплина, съобщиха организаторите от София - Европейска столица на спорта.

Седмото издание на Витоша зимен фест отново е посветено на Световния ден на снега и включва още надпревари по алпийски ски, ски-алпинизъм, спринтово ски-бягане и др. Фестивалът е новатор в провеждането на спускане за време по сняг с колела, но сега за първи път то ще бъде вече с официалното наименование „Сноубайк“.

Наред с това, надпреварата е валидна за Държавно първенство и ще определи националните шампиони. Тъй като дисциплината е съвсем нова и наскоро утвърдена от международните структури, на практика състезанията на Витоша и първенството на Франция се явяват първите в света, организирани и официално приети в календара на Световния колоездачен съюз. България е новатор в това отношение, тъй като първото зимно състезание на планетата е организирано експериментално у нас още през 2010 г.

Спускането с велосипеди по сняг за време ще се организира за шести в рамките на Витоша зимен фест. На 22 януари шоуто в планината ще започне точно в 11.30 ч. със старт на плаца пред х. Алеко, трасето с впечатляваща денивелация е дълго 800 метра с множество виражи, скокчета и възможности за трикове, а финалът е пред долна станция на Романския лифт. Домакините обещават много емоции, екшън и добро настроение по време на атрактивното състезание. „По трасето ще бъдат оформени два или три скока и няколко препятствия за повече атракции и екшън,“ разкрива Ема Паунова, представител на организаторите и уточни, че тази зима поради специфичната обстановка участниците ще спазват всички здравни мерки.

„Столична община и „София – евростолица на спорта“ организират този спортен празник за седма поредна зима, като целта е да излязат повече хора в планината, на чист въздух сред природата. Поканени за участие са всички, които обичат Витоша и спорта, много забава ще има и на първата на Витоша „Шейни зона“, която ще работи за втора поредна година.

Програмата на снежното събитие предвижда още множество демонстрации, състезания, забавни игри и викторини. Наред с надпреварата по ски-бягане, всеки ще може да получи първи уроци и да пробва безплатно „писалките“. Фестът включва още планинарски песни на импровизираната сцена, забавни игри и викторини с награди.

Не пропускайте Витоша зимен фест на 22 януари край х. Алеко, призоваха от София - Европейска столица на спорта. Повече подробности и детайлна програма може да се намерят на www.sofia2018.bg.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Фотоизложба пред столичния НДК отбелязва 100-годишнината на ски с......

Българска федерация по ски, Столична община и Фондация „София – европейска столица на спорта“ откриват...

Прочети още keyboard_arrow_right