„София – евростолица на спорта“ обединява инициативи за доброто бъдеще на Витоша

„София – евростолица на спорта“ обединява инициативи за доброто бъдеще на В

Снимка: София - Европейска столица на спорта

Фондация „София – европейска столица на спорта“ продължава поредицата от среща за координиране мерките, които да направят Витоша по-привлекателна и достъпна за туризъм, отдих и спорт. Няколко инициативи събраха в Информационния център на бул. „Михай Еминеску“ представили на организации, анонсирали в последно време идеи и проекти за доброто бъдеще на планината чрез рехабилитация и възстановяване на туристическа инфраструктура.

На срещата присъстваха д-р инж. Анна Петракиева – директор на Природен парк „Витоша“, Емил Нешев – директор на Планинска спасителна служба, доц. д-р Румен Драганов – вр.и.д. изпълнителен секретар на Български туристически съюз, Петко Тотев – председател на Българска федерация катерене и алпинизъм, Дойчин Боянов – преподавател в НСА, алпинист и инициатор на проект „Един ден на Витоша“, Аспарух Мачирски – дългогодишен организатор на ски-училища и детски лагери сред природата, Асен Величков – основател на инициатива Balcanic – начин на живот за пътешественици и др.

Зам.-председателят на Фондация „София – европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев запозна присъстващите с основните цели на инициативата. Веднага след това Асен Величков, Лаура Славов и Мартин Граховски от „Балканик“ представиха своята Презентация за проекта за визуализация на маршрути с кратки атрактивни видеа и колекционерски паспорт.

„Паралелно с визуализацията са необходими чисто практически мерки, не бива да се подценява и поддръжката на инфраструктурата, добре е малко познатите и непознатите маршрути да стават все по-популярни,“ каза Анна Петракиева от ПП „Витоша“. Според Аспарух Мачирски много е важно усилията да се насочат към децата и учениците, да се направи така, че те да опознават, обичат и опазват планината. „Витоша е най-посещаваната планина в България, но за жалост инфраструктурата е силно компрометирана,“ каза още той.

„Всяка година Витоша се посещава от над 3 млн. души и за това инициирахме проекта „Един ден на Витоша“, който вече трета година е доста популярен и полезен за това планината да е достъпна за всички. Много е важно Витоша да се презентира в училищата с повече информация към децата и младежите, за да могат те от малки да я заобичат,“ заяви Дойчин Боянов. Той бе подкрепен от Петко Тотев, най-вече в нуждата от съхраняване и развитие на инфраструктурата, поддръжката на пътеки и разсейване на потока от туристи в нови и малко познати маршрути. Председателят на БФКА наблегна на важността от баланс между човека и природата.

„Приоритет на всеки следва да бъде безопасността и сигурността на хората в планината. Ежедневно се сблъскаме със случаи, когато това е пренебрегвано. Планинската спасителна служба има на Витоша над 100 доброволци, готови сме всячески да помогнем за това планината да стане по-достъпна и престоят там по-приятен и безопасен за хората,“ каза Емил Нешев, директор на ПСС.

Временно изпълняващият длъжността главен секретар на БТС доц. д-р Румен Драганов запозна присъстващите с новите приоритети и тенденции в работата на съюза. Стана ясно, че е набелязана мащабна програма по отношение на законови промени и регулация на туристически зони, места и точки. „Трябва да се подобри организацията, стопанисването и поддръжката на туристически пътеки и маршрути. БТС ще подкрепи всичко полезно и в интерес на туристите“, каза още Драганов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (38%, 119 Гласове)
 • На време (15%, 48 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (17%, 53 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (25%, 79 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 11 Гласове)
Общо гласували: 310 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Тервел Пулев отново доброволец в борбата с COVID-19...

Едно от уважаваните имена в родния спорт-Тервел Пулев, отново е доброволец в борбата с коронавируса. Той пак е от екипа ...

Прочети още keyboard_arrow_right