„София - евростолица на спорта“ отбелязва Световния ден на снега с петия Витоша Зимен Фест

сняг и фестивал

Снимка: "София- Европейска столица на спорта"

„София – европейска столица" на спорта стартира годишната програма от активности за 2020-а с Витоша зимен фест на 18 януари, тази събота край хижа Алеко. Спортният празник бе иницииран от Фондацията и се провежда за пета поредна зима, отново посветен на Световния ден на снега. Глобалната инициатива се организира за девети път и обединява над 500 празнични, спортни и забавни събитията в световноизвестни зимни центрове в 48 държави.
 
Отново супер снежни атракции. Тази година програмата отново включва уникални атракции. Планинско колоездене – зимно спускане за време ще се организира за четвърти път в България, след като дебютът му за страната бе на Витоша зимен фест през 2017 г. Шоуто в планината сега ще започне точно в 11.30 ч. със старт на плаца през х. Алеко, трасето ще е дълго 800 метра с множество виражи, скокчета и възможности за трикове, а финалът е пред долна станция на Романския лифт. Домакините обещават много емоции, екшън и добро настроение по време на атрактивното състезание край х. Алеко.
 
„За пета поредна зима „София – евростолица на спорта“ организира този спортен празник и целта ни е да видим повече хора в планината, на чист въздух сред природата. Тази година в календара от събития сме предвидили над 20 активности в и около Витоша за да имат столичани и гостите на града повече възможности за активен живот, спорт и туризъм,“ заяви на пресконференция днес Анатоли Илиев – зам.-председател на София – евростолица на спорта.
 
„Всеки участник до 14-годишна възраст ще може да ползва в неделя кабинковия лифт от Симеоново до х. Алеко срещу лифт карта на цена 1 лв. и депозит 5 лв. Целта е в Световния ден на снега повече малчугани да могат да излязат на чист въздух, сред природата в планината,“ каза Радослав Пеев от „Витоша ски“.
 
Ема Паунова от „Консепт Криейтив“ разкри повече подробности за спускането с велосипеди по сняг за време. По трасето ще бъдат изградени два скока и няколко препятствия за повече атракции и екшън. Същевременно организаторите на ски-алпинизма ще чакат до последно промените в снежните и метео условия, за да преценят как ще се състезават участниците в събота.
 
Организатори на Зимния фест, наред с Фондация „София – Европейска столица на спорта“, са Столична Община, БФ ски, Витоша ски АД, Сдружение „Маратон”, Консепт Криейтив, Сдружението на "Витошките ски и сноуборд училища", Българска федерация по катерене и алпинизъм.
 
Програмата за спортния празник предвижда множество демонстрации, състезания, забавни игри и викторини. На плаца пред х. Алеко ще бъде нареден паралелен слалом, по който децата да могат да изпробват уменията си, като всеки победител в двойките ще получи награда. Ски-учители ще помагат безплатно на малките скиори да повишат уменията си. Тази година ски-бягането се завръща по атрактивното трасе около хижа „Алеко“. Така най-добрите с писалките ще могат да бъдат подкрепяни от многобройна публика по време на спринтовите им надпревари. Състезанието по ски-алпинизъм ще бъде със старт в долната част на писта „Витошко Лале“. Организаторите ще уточняват до последно маршрута съобразно снежните и метео условия. Предвидени са множество игри, планинарски песни и забавни викторини на импровизираната сцена.
 
Програма:
10.00 – 11.00 ч. Записване на участниците – пред хижа Алеко
10.00 – 12.00 ч. Ски-алпинизъм
11.30 – 12.00 ч. Алпийски ски - паралелен слалом
11.30 – 12.15 ч. Спускане с колела по сняг за време
12.15 - 13.00 ч. Ски-бягане
13.00 – 13.30 ч. Награждаване на призьорите и закриване
 
Класиране и награди: до 3-то място по възрастовите групи и пол.
 
Глобална снежна емоция. Деня на снега се чества в 48 държави и е посветен на желанието на хората да живеят активно, да спортуват, да се отдават на физически и забавни занимания през зимата, да се наслаждават на емоциите, които предоставят. Целта е да се мотивират децата между 4 и 14 години да се запознаят и да заобичат зимните спортове и забавления. Тази зима очакваните участници са над 900 000. Мотото на Световния ден на снега „Открий, забавлявай се, изживей“ е свързано с незабравимите срещи със зимните спортове.
 
 
 
 
 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

„Партизан“ – София и „Искър 1945“ излизат на терена за благотвори......

Футболистите от ФК „Партизан“ – София и ветераните на „Искър 1945“ – Нови Искър изли...

Прочети още keyboard_arrow_right