„София Трофи“ събира над 300 състезатели по фигурно пързаляне

„София Трофи“ събира над 300 състезатели по фигурно пързаляне

Снимка: София - европейска столица на спорта

Турнирът е важно изпитание за Александра Фейгин преди световното в Япония

Турнирът по фигурно пързаляне „София Трофи“ ще бъде последна проверка за новата българската звезда Александра Фейгин преди световното първенство в Япония този сезон.

Състезанията отново са валидни за Европейската купа при младите и са част от инициатива „София – европейска столица на спорта“.

Това е осмото издание на турнира, който по традиция се организира от Клуб „Денкова – Стависки“ с подкрепата на Българска федерация по кънки.

Над 300 състезатели във възрастови групи от 6 до 20+ години са заявили желание за участие. В българската столица пристигат най-добрите млади представители на 21 нации, сред които Италия, Великобритания, Тайпе, Ирландия, Нидерландия, Гърция, Румъния Украйна, Латвия, Турция, Белгия, Хърватия и др. Ще участват над 100 български състезатели.

„Току-що завършилото европейско първенство ми даде знак, че в бъдеще не трябва да оставям и най-малката възможност на съдиите да намаляват моите оценки. С тази задача подхождам към световното първенство, което предстои през март в Токио,“ заяви Александра Фейгин на пресконференция днес.

На срещата с медиите присъстваха още нейната треньорка Ина Лутай, другата наша състезателка при жените Кристина Григорова, новоизбраният президент на БФ кънки Христо Турлаков и изпълнителният директор на „София – европейска столица на спорта“ Дамян Диков.

От своя страна Христо Турлаков заяви, че трябва да се кандидатства за домакинство на големи международни турнири и първенства, а проблемите не са малко.

„Имаме проблеми с базата. Зимният дворец не може да бъде ползван за основна зала, и се налага да ползваме „Арена София“, където наемът е много висок. Организацията на едно такова първенство в бъдеще ще става все по-трудно и ще изисква много по-големи средства. За да можем да организираме такива първенства ще имаме нужда държавата да ни помогне. Кандидатстването става пред Международната федерация и то се кандидатства за години напред. Според мен първото ни домакинство може би ще е най-рано през 2026 година. Реално ние, ако нямаме подкрепа от държавата за лед, просто нашата федерация и нашите спортове няма как да функционират. В Зимният дворец беше направен ремонт, бяха поставени климатици в залата, но се оказва, че те не могат да я затоплят. Със сигурност имаме нужда от още една пързалка, макар и тренировъчна, макар да не е в голяма зала, по-енергийно ефективна и цената на леда да бъде много по-ниска. Трябва да има достатъчно време и свободен лед за всички,“ каза още Турлаков.

Той допълни, че сега за „София трофи“ у нас пристигат младите таланти на водещи във фигурното пързаляне световни школи, а с този турнир българската столица вече от години се явява първо голямо изпитание за бъдещите звезди на леда. Същевременно състезанията в Зимния дворец до края на седмицата са 3-ти кръг от 5-те състезания за присъждане на купа Европа за деца и юноши.

На пресконференцията стана ясно, че „София – европейска столица на спорта“ и клуб „Денкова - Стависки“ ще организират на 21 февруари още едно издание на Ледения театър на пързалката в Княжеска градина до Орлов мост.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 148 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Тимът на "Роман" спечели комплексната Купа на първенството за дец......

Представителите на Комплекса за социални услуги за деца и семейства "Роман" грабнаха Купата за комплексен първенец в със...

Прочети още keyboard_arrow_right