Спаси София се захвана със спортните бази в София

Спаси София се захвана със спортните бази в София

Снимка: БНР, Радио София

Как могат да бъдат опазени знаменити столични сгради както в район "Изгрев", така и в цяла София? Много от обектите включително и в самия център на столицата са занемарени.

Бележитият наш плувец Антъни Иванов се подготвя в САЩ, понеже до момента той не е намерил у нас подходящи условия за плуване, каза пред БНР Стефан Спасов от "Спаси София".

Получен е сигнал от жители на район "Изгрев", че в кв. "Дианабад" задната част на басейна е отдадена на различни фирми за ползване, което вероятно не е обвързано с никаква поддръжка. 

"Ние можем да ги изброим всичките. Спортен комплекс "Диана", който е единственият голям плувен комплекс в София, който работи. "Червено знаме" - забравен от години и поколения млади софиянци не са знаели изобщо, че има басейн там. Къпалнята "Мария Луиза" от 2006 г. седи затворен гьол, който софиянци не могат да го използват", отбеляза той.

Според него трябва да се направи оценка кой от обектите е с архитектурна стойност и ако е възможно да бъде възстановен. Например комплекс "Червено знаме" подлежи на реконструкция, но проектът е бил спрян поради политическата ситуация в момента. В казуса с комплекс "Диана" голяма част от прилежащите терени са отдадени под наем на много частни фирми с дългосрочни договори.

"Винаги има инструменти. Просто те трябва да бъдат идентифицирани от хората, които го правят и да се предприемат съответните действия. Идеята на този комплекс не е да има луксозно заведение там, което да бъде недостъпно за спортистите, а да бъде направено с мисъл за хората", коментира Спасов.

Басейнът в комплекс "Славия" също не се използва по предназначение, а помещението отново е отдадено под наем на най-различни фирми, даже и на такива, които го използват за заснемане на кино продукции. Гребната база в Панчарево също тъне в разруха. Огромен проблем на София също са и съоръженията за свободно спортуване, тъй като нямаме достатъчно такива площадки.

"Тук трябва да има едно целенасочено усилие от Министерството на младежта и спорта, разбира се според нас в колаборация и добро партньорство със Столична община и да се направи план за възстановяване на всички онези спортни съоръжения, които в крайна сметка трябва да се грижат за здравето, добрия тонус и спортните съоръжения на софиянци", посочи Спасов.

Той коментира, че относно занемарените сгради голяма част от тях са преминали в частни ръце и общината няма механизми за да ги придобие обратно.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

100 млади борци от София и страната се включиха в "Тренирай с шам......

Близо 100 състезатели по борба от 5 до 13 години се събраха в столицата, за да се включат в първия лагер "Тренирай с шам...

Прочети още keyboard_arrow_right