"Споделени игри" за хората със специални нужди на 5 юни на Игликина поляна

"Споделени игри" за хората със специални нужди на 5 юни на Игликина поляна

Снимка: "София- Европейска столица на спорта"

Спортен празник за хората със специални нужди ще има утре- 5 юни на Игликина поляна на Витоша. Това са "Споделени игри", в които ще има 13 вида спорт. Събитието се прави за трета година от „София – европейска столица на спорта", Национална спортна академия „Васил Левски“ и Дирекция на Природен парк „Витоша“. В спортния празник ще участват предимно деца в неравностойно положение. Те  ще получават напътствия и възможност да спортуват, подпомагани от свои връстници ученици. Откриването е в 10.30 ч.     
 
В организацията активно се включват Спортен клуб „Вертикален свят“ и Сдружение „Паракидс“. Целта е по естествен път, чрез спорта да бъдат въвлечени в активни действия и хора в неравностойно положение. Наред с това - да се запознаят децата в отделните спортни дейности с възможностите и спецификите във видовете спорт при занимания на хора, които се нуждаят от помощ и съдействие. За първи път към участниците ще се включат ученици от Средно специално училище за деца с увреден слух.   
 
Инициативата има благотворителна цел – да популяризира кампанията „Витоша – достъпна за всички“, която в последните години набра средства за изграждане на алеи и спортни площадки в планината за хора в риск. Тя е продължение на ефекта с направата на фокусиралия огромен интерес филм „Един ден на Витоша“ и организирането на спортния фест „НДК – 360“ всяка година през септември. В крайна сметка чрез благотворителната кампания бяха събрани над 11 000 лв., които бяха инвестирани в строителството на вече завършените спортни сетове за хора в неравностойно положение на Игликина поляна. Отделно Фондация „София – европейска столица на спорта“ подпомогна кампанията с 10 000 лв. и инициира рехабилитацията на пътя до Игликина поляна за да имат хората имат по-лесен и комфортен достъп за спорт и туризъм до планината.   Новото тази година е сътрудничеството със Столична библиотека, която с „библиобусчето“ ще пренесе книгите в планината. Рецитали и четене на откъси от популярни произведения ще огласят Игликина поляна. Предвижда се възможност за игра на шах на специалните дъски с големи фигури в местността Дендрариума. Осигурени от организаторите професионални аниматори ще се грижат за доброто настроение на децата, предвидени са викторини с много награди, настроение и усмивки. За първи път в програмата се включват и млади таекуондисти, 30 момичета и момчета ще направят демонстрации с цел да приобщят към спорта хората в неравностойно положение.   
Ето и отделните активности в програмата на „Споделени игри 2021“:  
 Тенис на маса
Бадминтон 
Алпийски тролей 
Футбол
Ориентиране
Лесовъдски игри
Бягане за незрящи с придружител 
Гимнастически и фитнес уреди
Дисккечър
Подвижни игри: голяма топка и др.
Работни ателиета
Щафета с жулиен колички
Таекуон-до 
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Тимът на "Роман" спечели комплексната Купа на първенството за дец......

Представителите на Комплекса за социални услуги за деца и семейства "Роман" грабнаха Купата за комплексен първенец в със...

Прочети още keyboard_arrow_right