Спортният министър в оставка планира ремонт на Зимния дворец през 2023 г.

Спортният министър в оставка планира ремонт на Зимния дворец през 2023 г.

Снимка: ММС

Заместникът Харизанов оправдава пътуване до Финландия със среща в София, ще управлява дистанционно новата заледяваща инсталация

Спортният министър в оставка Радостин Василев и заместникът му Харизанов планират ремонт на Зимния дворец в Студентски град в София през 2023 г. Харизанов днес е провел среща в София с представители на финландската фирма „Suomen Tekojää“, съобщиха от пресцентъра на ММС.

Така оправдава командировката си във Финландия през май т. г. От скандинавската фирма се ангажирали да изготвят идеен проект за смяна на старата инсталация за заледяване в Зимния дворец. 

"По време на срещата бе обърнато внимание на настоящата технология в Зимния дворец, която е много стара и не е безопасна. Представителят на „Suomen Tekojää“ Тимо Мансикавита препоръча замяната й с нова на базата на амоняк или на въглероден диоксид. Той информира Харизанов, че системата с въглероден диоксид е нова, а тази с амоняк е изпитана и в момента е безопасна, тъй като е модернизирана", съобщиха от ММС.

Зам.-министър Владимир Харизанов заявил, че при евентуално финансиране на проекта от държавата реализацията му може да започне през март 2023 г.Финладците обяснили, че новата система в Зимния дворец може да бъде готова за период от три до пет месеца. "Трябва да се монтират нови тръби под пързалката и да бъде излят нов бетон. Възможно е да бъде направена една инсталация за две игрища, като тя може да се използва както за отопление на залата, така и за изсушаване на въздуха", обяснили специалистите на срещата с Харизанов.

Също така се налагало и мантинелата на игрището да бъде изцяло заменена с нова, която ще бъде с най-висока степен на безопасност. 

Тимо Мансикавита запознал зам.-министър Харизанов с възможността новата система за заледяване да се контролира дистанционно през мобилни приложения и допълнил, че могат да бъдат обучени и хора в България, които да работят с нея.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

„Партизан“ – София и „Искър 1945“ излизат на терена за благотвори......

Футболистите от ФК „Партизан“ – София и ветераните на „Искър 1945“ – Нови Искър изли...

Прочети още keyboard_arrow_right