Спряха състезателните права завинаги на щангистка заради положителна допинг проба

Даяна Димитрова на тренировка

Снимка: БФВТ

Българска федерация по вдигане на тежести бе безкомпромисна и спря завинаги състезатезателните права на състезателката Даяна Димитрова от спортен клуб „Добрич“ Даяна Димитрова. Тя има положителна допинг проба, а анализът сочи употреба на диуретика фуросемид. Тестът е направен на европейското първенство за девойки в Полша през октомври. Това съобщиха за Столица.bg от централата в София. Заедно с нея от централата в София са спрели и треньорските парва на нейния наставник.

Ръководството на БФВТ определя случая като лична грешка на състезателката и не приема обясненията на треньора й Божидар Божилов, че въпросният диуретик е използван за сваляне на килограми преди самото състезание. Даяна не е била на лагер с националите, а се е присъединила към отбора направо на самолета за Полша.  На треньор и състезател ще бъдат наложени и парични глоби.

Наказание има и за спортния клуб по вдигане на тежести „Добрич”. Той се изважда от регистрите на федерацията, а на националния треньор Иван Иванов се прави строга забележка за неспазване на принципи при определяне на състава. До края на май Димитрова трябва да даде обяснение пред WADA за положителната допинг проба. БФВТ продължава своята политика на нулева толерантност към употребата на забранени медикаменти.

„Ще реагираме остро на всякакви опити за самодейност на личните треньори и по тази причина ще продължаваме да настояваме за централизирана подготовка в националните отбори като начин за строг контрол върху медикаментозното възстановяване на състезателите и начин за поемане на отговорност,“ се казва в изявление на федерацията. Ръководството на БФВТ продължава да подкрепя всячески усилията на Международната федерация (IWF) в борбата за феърплей и чист спорт.

Даяна Димитрова дава положителна проба за втори път след миналата година. Добричлийката беше уличена в употребата на фуросемид и преди световното първенство за кадети в Тайланд през април 2017 г. и по-късно бе наказана за 6 месеца. Нейният треньор Божидар Божилов пък бе получил преди време наказание от 4 години заради засечени с допинг негови състезатели.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

„Партизан“ – София и „Искър 1945“ излизат на терена за благотвори......

Футболистите от ФК „Партизан“ – София и ветераните на „Искър 1945“ – Нови Искър изли...

Прочети още keyboard_arrow_right