Столична община подпомага участието ни в Спешъл Олимпикс

-

Снимка: Фондация “София - Европейска столица на спорта”

12 състезатели получават специална екипировка от „София – европейска столица на спорта“ за представянето си на форума в Берлин

Столична община ще подпомогне състезателите от София за участието им в Световните летни игри Спешъл Олимпикс в Берлин. Част от нашите представители в най-мащабното приобщаващо спортно събитие ще бъдат екипирани от Фондация „София – европейска столица на спорта“.

Новината бе съобщена днес от Анатоли Илиев – зам.- председател на Фондацията, в присъствието на част от българските участници. Дни преди да отпътуват за германската столица 12 от нашите състезатели посетиха информационния център на „София – европейска столица на спорта“. Състезателите се запознаха с дейността на инициативата, всеки от тях получи раничка сувенир.

Анатоли Илиев пожела успех и „На добър път!“ на българсктите представители, а треньорката Мариана Борукова разказа за подготовката на баскетболния отбор и спецификата на микс надпреварите, в които студенти от НСА ще се състезават в споделени тимове заедно с участниците в „Спешъл олимпик“. Изтъкната бе ролята на спорта и физическата активност за социализацията и интеграцията на младежите със специални потребности.

София – европейска столица на спорта“ има за своя приоритет подпомагането на хората със специфични възможности за да могат те да се занимават със спорт, както и формирането на още по-толерантно и ангажиращо отношение към децата в неравностойно положение и техните проблеми в съвременното общество. Минимум 10 от събитията на Фондацията всяка година са посветени и ангажирани с каузата да се популяризира спортът за всички и да се даде гласност, че равенството значи повече. Целта е да бъдем по-отворени към многообразието и по-свързани с общността, в която живеем.

Срещата в Инфоцентъра днес завърши с много усмивки и обща снимка за спомен.

Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин, които ще се проведат от 17 до 25 юни 2023 г., ще бъдат най-голямото приобщаващо спортно събитие, в което ще участват повече от 7000 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без увреждания в 26 спорта и в 2 демонстративни спорта от 190 национални делегации. 20 000 доброволци ще споделят радостта от участието в игрите, целящи да покажат на целия свят силата на приобщаването, равенството, добротата, съпричастието.

Спешъл Олимпикс България получи квота от 40 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без интелектуални затруднения в 9 спорта – лека атлетика (2 мъже и 2 жени), боче (1 мъж и 1 жена), бадминтон (1 мъж и 1 жена), конна езда (2 мъже и 2 жени), плуване (2 мъже и 2 жени), силов трибой (2 мъже), тенис (1 мъж и 1 жена) и за пръв път участие на обединен отбор по баскетбол (6 атлета с интелектуални затруднения и 4 партньора без интелектуални затруднения) и хокей на трева (6 мъже и 4 жени). Управителният съвет на Спешъл Олимпикс България взе решение да предостави квотите на седемнадесет български общини.

Успешно бяха регистрирани и тече активна подготовка на 12 атлети от Столична община. Те ще се състезават в три спорта: баскетбол, конна езда и тенис.

Атлетите от отбора по баскетбол, които са от град София са
• Камен Тодоринчев, 20 г., Спешъл Олимпикс София
• Никола Тагарев, 17 г., Спешъл Олимпикс София
• Нина Ал Рифаи, 37 г., Спешъл Олимпикс София
• Йордан Димов, 25 г., Спешъл Олимпикс София

Партньорите в отбора по обединен баскетбол са студенти от Национална спортна академия „Васил Левски“, гр. София:
• Дарина Чимева, 21 г., Спешъл Олимпикс София
• Виктор Фам, 22 г., Спешъл Олимпикс София
• Божидар Динев, 23 г., Спешъл Олимпикс София
• Даниел Милчев, 23 г., Спешъл Олимпикс София
Национални треньори по баскетбол са: проф. Мариана Борукова, Тинка Димитрова, Иван Иванов.

Атлетите от отбора по конна езда, които са от град София:
• Илиана Цветанова, 29 г., Спешъл Олимпикс София
• Цветелина Георгиева, 29 г., Спешъл Олимпикс София
• Виктор Христов, 40 г., Спешъл Олимпикс София
Национален треньор по конна езда: Калояна Борисова

Атлетите от отбора по тенис, които са от град София:
• Димитър Тенчев, 23 г., Спешъл Олимпикс София

С нашето съвместно участие в Световните летни игри‘2023 ще отпразнуваме спортните постижения на хора с интелектуални затруднения и ще допринесем за една нова визия на приемане. Общото съпричастие към атлетите на Спешъл Олимпикс България е от особено значение за развитието на организирано спортно движение на хората с интелектуални затруднения в България, за създаването на позитивни обществени нагласи, благоприятстващи пълноценна социална реализация на тези наши сънародници, както и за утвърждаване на социалната мисия на българския спорт.

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 277 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

„Шампион“ от „Подуяне“ спечели международния турнир по джудо "Янк......

Над 500 състезатели взеха участие в международния турнир по джудо "Янко Димов", който се проведе в столичната зала &bdqu...

Прочети още keyboard_arrow_right