Триатлонист беше най-бърз в обиколката на Витоша (СНИМКИ)

photo_library
  • Триатлонист беше най-бърз в обиколката на Витоша (СНИМКИ)

    Снимка: София - европейска столица на спорта

  • Триатлонист беше най-бърз в обиколката на Витоша (СНИМКИ)

    Снимка: София - европейска столица на спорта

  • Триатлонист беше най-бърз в обиколката на Витоша (СНИМКИ)

    Снимка: София - европейска столица на спорта

  • Триатлонист беше най-бърз в обиколката на Витоша (СНИМКИ)

    Снимка: София - европейска столица на спорта

Спукани гуми спасиха рекорда при дамите

Триатлонист обиколи най-бързо Витоша с велосипед в 39-ото издание на една от най-популярните и многобройни надпревари у нас. Емил Стойнев записа първа победа, след като досега три пъти беше подгласник на шампионите в предишни издания, съобщават организаторите на инициативата.

При дамите две последователно спукани гуми малко преди финала спасиха рекорда на трасето, но не попречиха на Христина Козарева да запише 12-ата си титла при 10-ото си участие.

100-километровата Обиколка на Витоша отбелязва това лято своята 39-а годишнина. Над 2500 са общо участниците в емблематичното състезание, което отново е част от инициатива „София – европейска столица на спорта“.

Стартът на колоездачите беше даден на зазоряване, още в 6 ч. в съботната сутрин от Дончо Барбалов – зам.-кмет на София, който поздрави участниците за куража им да предизвикат самите себе си и им пожела успех по нелекото изпитание по 100-километровия маршрут. „Радостно е да виждаме толкова много участници, а всеки от вас е победител. Обикновено Обиколката завършва с рекорди, нека бъде така и това лято, но най-важното е всички да завършат здрави,“ каза още Барбалов.

След това дългата колона велосипедисти се източваше в продължение на цели 9 мин. към бул. „България“ в посока Бояна и после нагоре по пътя към Златните мостове. Най-малък сред колоездачите тази година бе 5-годишният Роберт Либкнехт. Сухото време в последните няколко дни бе добро дошло за участниците и спомогна за по-лекото преодоляване на изнурителното трасе.

При мъжете Емил Стойнев пое лидерството и още на 32-рия километър водеше с над 2 минути на миналогодишния шампион Владислав Гюров и на рекордьора и триктарен победител Александър Алексиев. На 60-ия км Стойнев запази лидерството си и до финала дори го увеличи, но това не му бе достатъчно да подобри върховото постижение от 3.55:44 мин. В крайна сметка победа за Емил с 4.03:22 ч., втори и Гюров с 4.09:52, а трети Цветан Иванов с 4.10:59 ч.

„В края на маршрута получих мускулни крампи и намалих темпото, не бях се състезавал две години и това повлия. Щастлив съм с дебютната си победа тук. Каня всички на Празника на колоезденето, който се организира за първи път на 3 юли в столичния Западен парк,“ заяви след финала победителят Емил Стойнев. Той е на 30 години, многократен държавен шампион на триатлон и за първи път ликува при шестото си участие в Обиколката на Витоша.

При дамите малшанс с две спукани гуми спаси скоростния рекорд. Многократната победителка Христина Козарева се устреми към поредния си триумф и още на 10-ия километър бе с 3 минути пред Виктория Данова и Ивета Костадинова и с цели 6 пред миналогодишна шампионка - 14-годишната Йоана Вълканова.

По средата на дистанцията тази преднина бе удвоена и то с темпо под рекорда на Обиколката. И тогава – малко преди 90-ия км - Христина пука последователно две гуми. Поправя щетите и успява все пак да финишира първа, но не и да подобри рекорда на Анелия Карагьозян от 5.12:11 ч. от 2016 г. Така златото това лято бе за Христина Козарева с 5.26:50 ч., среброто за Виктория Данова с 5.29:07, трета е Ася Борисова 5.31:25.

„Много се забавих с поправките по велосипеда след като първо ми се спука едната гума, после и другата. Това ми попречи за рекорда, но добре, че все пак стигнах до победата. Обичам Обиколката на Витоша – това бе първото ми състезание в живота и след това записах 12 победи при 10-те си участия, тъй като имам и две титли с дуатлона. Тази вечер обаче няма да бягам, а ще помагам на моя приятелка да обиколи планината,“ каза щастливата Козарева след като финишира първа тази сутрин.

Можете да приветствате призьорите по време на награждаването на колоездачите, което е насрочено за днес в 16 ч. в зоната на старт/финала на паркинга пред резиденция Бояна до входа на базата на БФС, откъдето тази нощ, точно в 23.59 ч. ще потеглят и бегачите. Метеопрогнозата е за ясно небе и спокойно време, което ще помогне на амбицираният за подобри рекорда си от миналата година Христо Цветков. Неговата цел е да стане първият, пробягал разстоянието под 8 часа, че дори под 7.40 ч. Най-бързите при дамите се очакват малко след 9.00 ч.

Организаторите напомнят, че участниците трябва да се добре екипирани и със заредени батерии на мобилните телефони. Очаква се най-добрите сред бегачите да финишират около 7.30 ч. в неделната сутрин. Най-смелите пък опитват дуатлона – първо 100 км с велосипед и няколко часа по-късно нови 100 км с бягане. Шампионът при тях ще стане известен по обед в неделния ден.

Проявата отново е обявена за „състезание без боклук“, поради което участниците се приканват да си носят свои бутилки за вода, да не използват пластмасови чаши за еднократна употреба и да прибират отпадъците си по време и след състезанието. И това лято за постигане на тази цел помагат доброволци. В зоната на старт/финала организаторите са подготвили сетове, където участниците ще могат да релаксират, а по трасето са изградени 12 освежителни и подкрепителни пункта.

И тази година ръководството на Природен парк Витоша даде разрешение маршрутът на Обиколката на Витоша да бъде „осиновен“, което означава, че маркировката и  табелките се поддържат и ползват от всички желаещи целогодишно.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

„Партизан“ – София и „Искър 1945“ излизат на терена за благотвори......

Футболистите от ФК „Партизан“ – София и ветераните на „Искър 1945“ – Нови Искър изли...

Прочети още keyboard_arrow_right