ЦСКА не плащали наем за "Българска армия", защото държавата не им е осигурила имот със строителни книжа

ЦСКА не плащали наем за "Българска армия", защото държавата не им е осигури

Снимка: Столица.bg

Мисията за нов стадион на мястото на "Българска армия" в Борисовата градина засега е невъзможна. Това обясни Юлиян Инджов пред журналисти в Министерство на младежта и спорта. Днес той, синът на Гриша Ганчев - Данаил Ганчев и адвоката на клуба Станислав Трендафилов бяха на среща със спортния министър Радостин Василев, бивш адвокат на футболния клуб.

На събирането, което бе инициирано от Василев трябваше да се обсъди ситуацията с ползването на футболния клуб на ст. "Българска армия" и базата в Панчарево, задълженията от над 4 млн. лв. от наеми, строежът на нов стадион и  учредяването на дружество между ПФК ЦСКА София със собственика на имотите "Сердика спортни имоти", с принципал ММС.

"Не сме плащали наеми, защото държавата трябваше да ни осигури имот със строителни книжа", каза като оправдание за натрупаните задължения Юлиян Инджов след срещата със спортния министър. Според него на този етап е невъзможен строеж на нов стадион, въпреки ще клубът вече има проект.

Ситуацията с ЦСКА и желанието на клуба да построи нов стадион на мястото на съществуващия "Българска армия" в Борисовата градина в София не е толкова сложна, коментира спортният министър Радостин Василев преди срещата.

Проблемът с ползването на държавен имот от футболния клуб си остава и ще продължи да е така, докато не се изчистят задълженията. Плащането на наеми и част от апортната вноска ще отворят пътя на ПФК ЦСКА и "Сердика спортни имоти" към учредяването на съвместно дружество, за да се стартира със строителството на стадион.

Ситуацията изобщо не е сложна и решение има, но е сложно плащането на задълженията, натрупани от 2 години. Друга малка, но важна подробност е, че все още не е приет ПУП на Борисовата градина. Според последния вариант на проекта в най-големия столичен парк може да се извърши реконструкция, но в чашката на сега съществуващото спортно съоръжение. Преди повече от година пък ПФК ЦСКА получи от главния архитект на София виза за проектиране, но до момента няма заявено желание в НАГ за издаване на строителна документация.

От срещата не стана ясно кога футболният клуб ще се издължи. Натрупаните задължения за подробно описани в одитен доклад. При управлението на служебния спортен министър Андрей Кузманов бяха направени две срещи за решаване на проблема и има подписани документи с признати задължения. Според одитния доклад от задълженията са приспаднати ремонти на базата на Панчарево. Освен решаването на проблема спортният министър трябва да реши и съдбата на държавното дружество "Сердика спортни имоти", тъй като според одитния доклад то е пред фалит. Над 95% от задълженията са от ПФК ЦСКА.

"Ако ПФК ЦСКА си бяха внесли апортната вноска щяха да спрат да плащат наеми и да се премине към учредяване на дружеството. Дори апортната вноска е разделена на части, но до момента няма и внесен лев. Няма ангажимент, в който държавата да предостави на футболния клуб имот със сторителни книжа", коментираха запознати с проблема.

"Днес, както обещах, искам да направя първите стъпки по един проблем, който много дълго представлява огромен интерес и огромна болка в общественото пространство.  Поставени сме в ситуация, в която работим с документи, подписани между страните в един предишен период, в който ние не сме били в министерството. Съумяхме доста бързо и с помощта на "Сердика спортни имоти" да вникнем в ситуацията. Считам, че тя не е толкова сложна, колкото е представена пред обществеността и се надявам да излезем с едно позитивно решение", каза Василев, цитиран от bTV.

От футболния клуб пък са категорични, че направените инвестиции в предоставените им спортни бази - стадион "Българска армия" и базата в Панчарево, също са в голям размер и държат те да им бъдат приспаднати. Пак според одитния доклад има строителни материали, чиято цена надхвърля допустимата за ремонти на държавни имоти. А след срещата през април 2021 г. в ММС от ЦСКА не са предоставили необходими документи, за да се приспаднат ремонти на Панчарево.

На срещата на спортния министър Радостин Василев с ръководството на ПФК ЦСКА се реши да се създаде работна група и до средята на януари да се изясни ситуацията и да се продължи към следващата стъпка за създаването на съвместно дружество.

След ПФК ЦСКА Василев се срещна и с ръководството на ПФК Левски София, въпреки че стадионът на Герена няма нищо общо с държавните имоти.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Над 1500 каратеки ще мерят сили тази събота в София...

Над 1500 участника от 20 държави ще премерят сили на най-голямото и престижно карате събитие у нас Sofia Open The Presid...

Прочети още keyboard_arrow_right