В ММС работят по програма за държавно финансиране на треньорите

В ММС работят по програма за държавно финансиране на треньорите

Снимка: ММС

Спортът е здравето на нацията и аз работя за това, да стане държавна политика, защото тогава ще има спортни успехи, каза спортният министър Андрей Кузманов

Държавата, в лицето на Министерството на младежта и спорта и на министъра, трябва да осигурява за всички финансиране по правила. ММС разработва програма за насърчаване на работата на треньорите на подрастващите, защото треньорът е важният човек, който мотивира децата да спортуват, съобщи спортният министър Андерй Кузманов пред БНТ.

Още преди месец той обяви, че екипът му работи за държавно финансиране на поне един треньор в клуб, който да има сигурен доход и вниманието, и работата му да са насочени към събиране и  подготовка на деца.

"И треньорът, и учителят по физическо възпитание и спорт завършват висше образование, но учителят има постоянна заплата, а треньорът няма. Имаме 3660 регистрирани лицензирани клуба в България. Ако може, поне един треньор с една минимална работна заплата във всеки един от тези клубове да бъде стимулиран чрез Министерството на младежта и спорта, това също е нещо. Ако стимулираме треньорите, те ще имат интерес да ходят да търсят деца за съответните спортове", коментира министър Кузманов.

Спортът е здравето на нацията и аз работя за това, да стане държавна политика, защото тогава ще има спортни успехи. Спортът е най-добрият дипломат. Преди години брояхме златните медали от олимпийски игри, после брояхме медалите, сега броим спечелените квоти, очерта нивото на родния спорт спортният министър. 

"Аз си спомням други години, когато спортът беше държавна политика. Моето виждане е, че спортът трябва да стане държавна политика и аз сега работя за това. Следващият министър също трябва да продължи да работи в тази посока. Това е разковничето. Много държави се върнаха към системата, която ние имахме преди години – централизирана подготовка и постоянни лагери. А това също има своята цена", заяви Андрей Кузманов.

За участието на българските спортисти в Токио 2020 Андрей Кузманов коментира, че е много важна е психическата издръжливост заради рестриктивните мерки. Според него това е тв олимпиада, тъй като е огриничен достъпът на зрители заради епидемията от COVID-19.

"Най-важното е, че е осигурено всичко необходимо за подготовката на нашите олимпийци. Те заминават здрави и са във форма. Всички, които са пожелали да бъдат ваксинирани, са ваксинирани. В Токио спортистите ни ще бъдат тествани по няколко пъти на ден. Повечето от българските състезатели Токио са рутинирани и се очаква да се представят добре. Мисля, че те ще се преборят за медали, дано ни зарадват и следващата среща в това студио да бъде с тях, не с мен", каза Андерй Кузманов.

Относно проверките за финансирането на спортните федерации от ММС спортният министър обясни, че има правила за финансиране на федерациите и за финансиране на домакинствата. Според него най-важното е да не се допуска субективизъм при разпределението на средствата от държавата. "Всеки трябва да спазва правилата, независимо дали е министър или началник на отдел", препоръча Кузманов. 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Фотоизложба пред столичния НДК отбелязва 100-годишнината на ски с......

Българска федерация по ски, Столична община и Фондация „София – европейска столица на спорта“ откриват...

Прочети още keyboard_arrow_right