Възстановяват оригинала на най-старото състезание - колоездачна Обиколка на Витоша

Възстановяват оригинала на най-старото състезание - колоездачна Обиколка на

Снимка: nationalgeographic.bg

Първото издание е през 1909 г., стартът и финала през 2023 г. ще са на Околовръстното, трасето е с дължина 110 км

Най-старото колоездачно и първото спортно състезание у нас - колоездачната Обиколка на Витоша, възкръсва и ще стартира отново след 2005 година. Изданието ще е в оригиналния формат и ще е тест за най-издръжливите колоездачи.

С възстановяване на старта на оригиналната обиколка се е заел Борислав Иванов, преподавател в Техническия университет в София, известен състезател и генералне секретар на БФК. той вече е получил и подкрепата на изпълнителния директор на София-Европейска столица на спорта Анатоли Илиев, община Самоков и магазин за спортна екипировка и оборудване "Декатлон", и заедно са започнали организацията на колоездачната Обиколка на Витоша. 

Първото издание на състезанието е през 1909 година, най-старото в Европа и от него започва колоезденето в България. Последното издание е преди 17 години - през 2005 г. Стартът на оригиналния формат на Обиколката на Витоша ще е последния работен ден преди Георгьовден през 2023 г.

През 2023 г. , трасето последните 10 издания е обиколка и на Плана и тръгва от Ярема, обиколката стартира от Панчарево  и финишира пак там с изкачване към Бистрица и от там към финала на Околовръстното към Декатлона.

Стартът е на изхода на Декатлон и тази година трасето ще е дълго 110 км - Бистрица, Железница Ярема, Ковачевци, Поповяне, Самоков, покрай Пасарел и в Панчарево в ляво към Бистрица и спускане към София, плануват организаторите.

"Всеки първи път е много труден. Стартът и финалът ще са на Декатлон, имаме тяхното съгласие да ползваме паркинга, за да не пречим на движението. Няма да се затваря паркингът на НДК", сподели пред Столица.bg главният инициатор за възвръщане славата на Обиколката на Витоша Борислав Иванов.

В стара София маршрутът е минавал  по павирани пътища и България е свършвала почти на края на Витоша. През Втората световна война колоездачите въртят през Владая и Дупница, разказва Боби.

Първото състезание е  на 29 юни 1909 г. и победител е Христо Райчинов от София. Състезанието има много прекъсвания. От 1965 до 2005 е без прекъсване. Най-дългата е 39-ата Обиколка на Витоша - 189 км. Най-къса е, 115 км,  през 1989 г. Последният победител е Драган Спасич от "Желизничар", Ниш, 2005 г.

"Седем години след учредяването на Българския колоездаен съюз, през 1909 г., се провежда Обиколката на Витоша, която вече има близо сто и десет годишна история.Тази проява е единствена на българския спорт, която е намерила място и е отразена във френската спортна енциклопедия. През 1924 година се състои и първата обиколка на България. В нея стартират 21 колоездачи, но завършват 13", пише nationalgeographic.bg

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Тимът на "Роман" спечели комплексната Купа на първенството за дец......

Представителите на Комплекса за социални услуги за деца и семейства "Роман" грабнаха Купата за комплексен първенец в със...

Прочети още keyboard_arrow_right