Венци Стефанов за Радостин Василев: Това момче дето го пишат министър не става за тази работа

Венци Стефанов за Радостин Василев:  Това момче дето го пишат министър не с

Снимка: ММС

Василев ще финансира обективно федерациите с разделяне на спортовете по групи и с експертна група за одобряване на проекти

Това момче дето го пишат министър, той още от първия си ден показва пристрастието си към един клуб. ЦСКА не е единственият клуб, който има желание да си построи стадиона. Всичките имат, защо не се обръща към всички. Това показва, че той не става за тази работа. Това заяви президентът на футболния Славия Венцислав Стефанов за спортиня министър Радостин Василев.

"Бил е адвокат на ЦСКА, да си остане адвокат на ЦСКА. С него имаме лични отношения като адвокат. Какво като е министър, след някоя година няма да е министър. Славия си е била Славия и ще си остане Славия. И с тоя министър и без тоя министър. Министри много са минали и трябва да бъдеш министър на всички, не само на ЦСКА", каза още Стефанов.

В първите дни на управлението на родния спорт Василев покани на среща футболните ЦСКА и Левски, но пропусна най-стария футболен клуб и също софийски - Славия.

На пресконференция днес Радостин Василев отказа да коментира изказването на президента на футболния Славия Венцислав Стефанов. "Сега сме на серизно събитие и предпочитам да не му отговарям. Представлявам институция, а не циркова трупа", лаконичен бе той.

Той призна, че е зает с писма, становища и петиции от футболни клубове и приоритетно работи с тях. "Досега съм отказвал срещи с всички спортни федерации, аз няма да ги деля, но днес екипът на ММС започва да обяснява програмата. Срещи предвиждаме с федерациите по категории първа, втора и трета. Индивидуални проблеми на спортни федерации ще разрешавам при форсмажорни обстоятелства. Ще дойде време ще им обърнем внимание", каза Василев на пресконференцията.

Р. Василев, проф. Дашева и директорката на "Спорт за високи постижения" Антоанета Боева представиха днес скорострелно написаната Програма за финансово подпомагане на дейности в областта на спорта за високи постижения за 2022 г., която няма да мине през обществено обсъждане с федерациите. Нямало такова законово изискване, категоричен е Р. Василев.

На пресконференцията стана ясно, че спортният министър Радостин Василев ще финансира спортните федерации обективно като разделя спортовете в групи, а разпределението на парите ще става от Експертна група.

"Оценката на проектите, с които се кандидатства, ще бъде от експертна група, определена лично от мен", заяви Василев. Федерациите могат да кандидатстват от утре, а крайният срок е до 21 януари.

Василев отмени програмата за финансиране, която бе направена от екипа на служебния спортен министър Андрей Кузманов. Аргументите му бяха, че дирекция "Спорт за високи постижения" била натоварени с много федерации и че някои спортове ще бъдат ощетени. Другият му мотив да я отмени е получени становища от федерации и то след срока за обществено обсъждане.

Финансирането на федерациите ще бъде по две направления. Едното е Олимпийска подготовка – за подготовката и участието на спортистите в Олимпийски игри и Развитие на спорта за високи постижения – за подготовка и участието на спортистите в държавни и международни състезания за постигане на високи спортни резултати.

А спортовете са разделени в 3 групи - Индивидуални олимпийски спортове, спортни федерации, администриращи спортни игри и спортове, които не са включени в програмата на Олимпийските игри.
Според проф. Даниела Дашева новата програма ще се финансират и млади спортисти с потенциал, но не стана ясно кой и как ще определя потенциала и спортистите.

Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Тимът на "Роман" спечели комплексната Купа на първенството за дец......

Представителите на Комплекса за социални услуги за деца и семейства "Роман" грабнаха Купата за комплексен първенец в със...

Прочети още keyboard_arrow_right