Весела Лечева: Няма осигурени 50 млн. лв. за спортния комплекс "Червено знаме"

Весела Лечева: Няма осигурени 50 млн. лв. за спортния комплекс "Червено зна

Снимка: ММС

Спортният министър ще прави поредните анализи Тотото и НСБ, май пак ще сменят ръководствата

Диалог с федерациите, сигурност и спокойствие за спортистите и прозрачност в процедурите са приоритетите, обещава спортният министър министър Весела Лечева и нейния екип, на пресконференция днес в ММС.

Министърът на младежта и спорта в служебния кабинет на Гълъб Донев представи своя екип и подчерта, че една от най-важните задачи е връщане на спокойствието и сигурността, така че да бъде осигурен безпрепятствен тренировъчен процес на състезатели, треньори и специалисти. Лечева иска да се възстанови диалогът със спортните федерации, който е бил прекъснат в последните месеци по време на управлението на Радостин Василев.

Няма осигурени 50 млн. лв. за спортния комплекс "Червено знаме" в София, за който говореше нейният предшественик Радостин Василев. Работата по обследването на обектите от екип на ВИАС продължава, каза Лечева. "Няма да взема сама решението за съдбата на комплекса, а след консултации с широк кръг специалисти", допълни тя.

Екипът на Министерството на младежта и спорта ще подготви Националната стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта (2022-2034) с помощта на специалисти от НСА, БАН, НСИ и всички министерства, които имат отношение към спорта. Документът ще бъде оставен на следващото редовно правителство.

„Не е важен само броят на медалите. По-важен е броят на спортуващите хора в България, на децата, които са заети в организирана форма на спорт. Физическата годност на населението е ключов национален въпрос“, е мнението на Весела Лечева.

Предстои да бъде направен анализ на работата на Българския спортен тотализатор и „Национална спортна база“ ЕАД. "БСТ е изключително важен за финансирането на българския спорт и се очаква с последните законови промени той да акумулира чувствително повече средства", убеден е спортният министър. Това са поредните анализи и проверки на Тотото и НСБ, които предшестват смяна на ръководствата на двете дружества, с принципал ММС.

„Последните промени, които се направиха в Закона за хазарта и за начина, по който да работи държавното предприятие, предполага увеличаване на средствата за българския спорт. Затова и хората, които са назначени да управляват тази изключително важна структура, трябва да са с професионални умения и компетентности. Изискала съм цялата информация за начина, по който се управлява дружеството през последните няколко години. Важни са решенията, които са взимани по отношение не само на приходите, но и целесъобразността на разходите и тяхната ефективност“, коментира Весела Лечева.

„НСБ има сериозни проблеми по отношение на функционирането, свързани с безпрепятствен процес – тренировъчен и състезателен. Много са важни компетенциите на хората, които извършват тази административна дейност. Имала съм възможност да контактувам в предишното ми качество на президент на Българския стрелкови съюз. Бих казала, че се желае много повече, защото тези дружества стопанисват най-важните спортни обекти за българския спорт“, каза Весела Лечева. Тя припомни, че назначеният от Радостин Василев изпълнителен директор на НСБ провали държавен шампионат по плуване.

Състезателите се задушаваха от голямата концентрация на хлор във водата, а вентилационната система на закрития 50-метров басейн на Дианабад не работеше. Лечева представи и двамата си заместници, за които бе обещала, че са известни, а се оказа, че не са чак толкова познати на спортната общественост.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

„Партизан“ – София и „Искър 1945“ излизат на терена за благотвори......

Футболистите от ФК „Партизан“ – София и ветераните на „Искър 1945“ – Нови Искър изли...

Прочети още keyboard_arrow_right