Връчиха годишните награди "Спортен Икар" в София

photo_library
  • -

    Снимка: ММС

  • -

    Снимка: ММС

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева бе гост на церемонията по връчване на годишните награди „Спортен Икар“ на Фондация „Български спорт“ и Българския олимпийски комитет, съобщават от пресцентъра на ММС.

Министър Лечева връчи наградата „Спортен Икар“ за 2022 г. на баскетболиста Александър Везенков, който направи много силен сезон с националния отбор на България и клубния си тим „Олимпиакос“. На Eвропейското първенство 27-годишният състезател изпревари суперзвезди като Лука Дончич, Никола Йокич и Янис Адетокунбо в индивидуалните статистически категории. Той бе избран в Идеалната петица на Евролигата, бе удостоен с приза за най-полезен играч на гръцкото първенство, спечели дубъл в Гърция и изведе отбора си до участие във Финалната четворка на най-комерсиалния турнир на Стария континент. През настоящия сезон пък Везенков е фаворит за наградата за MVP в Евролигата.

„Александър Везенков е един от най-успешните български състезатели, който се представи впечатляващо през годината. Вярвам, че следващият сезон ще е още по-успешен за него и ще поведе българския баскетбол към нови върхове“, каза министър Лечева. Тя поздрави и всички отличени на церемонията спортисти и деятели.

„Радващо е, че има много млади атлети сред вече утвърдените ни славни спортисти. Това ни дава огромни надежди за добро бъдеще на българския спорт. Сред нас има хора, които с любов и отдаденост работят за спортните успехи и това ни дава поводи за оптимизъм. Поздравявам треньорите и спортните специалисти за тяхната упоритост и всеотдайност. Пожелавам на всички светли празници и новата 2023 г., да е още по-успешна за българския спорт“, допълни Весела Лечева, която също бе наградена с почетен знак на Българския олимпийски комитет за изключителен принос в развитието на спорта и олимпийското движение у нас.

В категорията "Отбор на годината" победител стана националният ансамбъл по художествена гимнастика в състав Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова. Ансамбълът стана световен шампион в многобоя и на съчетанието с три ленти и две топки в София и заслужи олимпийска квота за Париж 2024.

За "впечатляващо представяне" бяха отличени 17-годишната гимнастичка Стилияна Николова и скиорът алпиец Алберт Попов. Николова спечели сребро на обръч, бухалки и лента и бронз в многобоя на Световното първенство в София, а Попов завърши девети в слалома на Зимните олимпийски игри в Пекин и зае четвърто място в слалома от Световната купа в Куршевел.

В категория "Млад и талантлив спортист" победител е 17-годишната лекоатлетка Пламена Миткова - световна шампионка в скока на дължина за девойки до 20 години в Кали, Колумбия с 6.66 метра.

Специалната награда на Фондация "Български спорт" получи националният отбор по тенис за девойки до 18 години в състав Денислава Глушкова, Михаела Цонева и Дария Великова за историческата първа европейска титла в тази възрастова група.

Биатлонистът Благой Тодев и волейболистът Алекс Николов бяха отличени за "Пробив в световния спорт". Тодев е световен вицешампион за младежи от Солт Лейк Сити (САЩ) в преследването на 12.5 км и европейски шампион на 15 км за младежи в Поклюка. Николов е състезател на италианския шампион Лубе, участник в Шампионската лига с отбора и основен играч в националния отбор до 20 години, заел второ място на Европейското първенство.

В категория "Достойно представяне" победители са Кирил Милов - световен вицешампион по борба в категория до 97 кг в Белград и европейски шампион в категория до 97 кг в Будапеща и Севда Асенова - бронзова медалистка в категория до 48 кг на Световното първенство по бокс в Истанбул и европейска шампионка от шампионата в Черна гора.

По време на церемонията Българския олимпийски комитет отличи медалистите от младежкия олимпийски фестивал, заслужили дейци и олимпийски легенди - юбиляри. Със „Златна значка“ бяна наградени българските медалисти и техните треньори от европейския младежки олимпийски фестивал в Банска Бистрица: сребърните волейболисти с треньор Мартин Стоев, двукратният вицешампион на прескок и успоредка в гимнастиката Божидар Златанов (той бе награден и с картина на известния български художник Владимир Николов Арт Влади, който живее и работи във Франция) с треньор Сергей Стоянов, заслужилите бронз в скока на височина Ирен Сарйбоюкова и в тройния скок Боян Хаджитодоров и Елена Аргирова с треньор Красимир Аргиров.

Същевременно БОК награди и 23 олимпийски медалисти по повод навършване на кръгли годишнини през 2022 г., сред които олимпийските шампиони Боян Радев, Петър Киров, Хасан Исаев и Мария Гроздева.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Започва разрушаването на стадион „Българска армия“...

Демонтажът на стадион "Българска армия" ще започне в началото на другата седмица – 1 април. Приблизителният срок з...

Прочети още keyboard_arrow_right