Задава се Витоша Зимен Фест (СНИМКИ)

photo_library
  • Пресконференция

    Снимка: Facebook

  • Пресконференция

    Снимка: Facebook

  • Пресконференция

    Снимка: Facebook

Витоша зимен фест ще се проведе за четвърта поредна година тази неделя, 27 януари от 10 часа край хижа Алеко. Спортният празник е част от програмата на София – европейска столица на спорта. Посветен е на Световния ден на снега.

Глобалната инициатива се организира за осми път и обединява близо 500 празнични, спортни и забавни събитията в световноизвестни зимни центрове в 46 държави.

Тази година в календара от събития са предвидени близо 20 дейности във Витоша и около нея, за да имат столичани и гостите на града повече възможности за активен живот, спорт и туризъм, заяви на пресконференция днес Анатоли Илиев – организационен секретар на София – евростолица на спорта.

Специално за участниците в зимния фест Витоша ски отново ще предостави карти на символична цена от 1 лв. А за всички деца под 14 години в неделя лифтът ще бъде на цена от 1 лв. Целта е повече деца да отидат в планината на чист въздух. 

Ще има много интересни атракции. Едната е планинско колоездене. Зимното спускане за време пък ще започне в 11:30 часа  със старт на плаца през х. Алеко, трасето ще е дълго 800 метра с множество виражи, скокчета и възможности за трикове, а финалът е пред долна станция на Романския лифт. Такова спускане се организира за трети път у нас. За първи път беше през 2017 г. 

Присъстващите ще станат свидетели на много състезания, демонстрации и забавни игри. Ще бъде нареден и паралелен слалом, по който децата да могат да изпробват уменията си, като всеки победител в двойките ще получи награда

Тази година ще има и състезание между училищата. В паралелния слалом те ще имат по десет представители. Марина Тепавичарова, председател на Сдружението на Витошките ски и борд училища изказа съжаление за това, че няма достатъчно писти и лифтове, за да учат децата. 

Нужни са лифтове, системи за изкуствен сняг, водни резервоари, детски влекчета, допълни Иво Рангелов от Мотен спорт. За тяхната направа той подчерта, че са възпрепятствани от закона. 

Радослав Пеев от Витоша каза, че призовават възможно най-бързо да се установят ясни закони за развитието на българския планински туризъм. 

На писта "Универсиада“ ще бъде ски-бягането. Съвместно с БФ Ски ще се организира състезание за Купа Витоша, което е Мемориал „Георги Зографов“. Най-дългата дистанция там ще бъде 10 км., разделена в пет възрастови групи. Като част от Витоша зимен фест след старта на ски-бегачите е предвидено масово пробягване на любители по писта „Универсиада“. Пред хижа Алеко ще бъде състезанието по ски-алпинизъм със старт-финал.

Всеки участник ще може да ползва в неделя кабинковия лифт от Симеоново до хижа Алеко срещу лифт карта на цена 1 лв. и депозит 5 лв., качването трябва да е до 10.30 часа от долна станция.

Мотото на Световния ден на снега „Открий, забавлявай се, изживей“ е свързано с незабравимите срещи със зимните спортове.

Организатори на феста са Фондация София – Европейска столица на спорта, Столична Община, БФ ски, Витоша ски АД, Сдружение „Маратон”, Конспект Криейтив, Сдружението на "Витошките ски и сноуборд училища", Българска федерация по катерене и алпинизъм.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 148 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Тимът на "Роман" спечели комплексната Купа на първенството за дец......

Представителите на Комплекса за социални услуги за деца и семейства "Роман" грабнаха Купата за комплексен първенец в със...

Прочети още keyboard_arrow_right