Зам.-министърът на спорта откри ремонтирания басейн "Мадара" на НСА

Зам.-министърът на спорта откри ремонтирания басейн "Мадара" на НСА

Снимка: bgswim.com

Инвестицията в 25-метровото бижу е над 500 000 лв., средствата са от МОН и собствени

Емблематичният за София 25-метроз закрит плувен басейн "Мадара" отново отвори врати за плувците. Спортното съоръжение е ремонтирано изцяло и вчера бе скромно официално откриване при спазавне на епидемичните мерки срещу COVID-19.

Водното бижу бе открито вчера от министъра на образованието Красимир Вълчев, зам.-министъра на спорта доц. Стоян Андонов, бивш преподавател по плуване в НСА, ректора на НСА проф. Николай Изов, също преподавател по плуване.

Закритият басейн, собственост на Спортната академия "Васил Левски", е изцяло обновен като се започне от покрива на сградата, съблекални, бани, облицовките на басейна, както и частично на инсталацията.  Нова е системата за пречистване на водата, ремонтирана е сауната, поставени са нови стъклопакети, нови стартови блокчета и оборудване.

"Басейн "Мадара" е от най-модерните в София в страната", похвали се проф. Изов и благодари на образователния министър Красимир Вълчев, защото ремонтът е реализиран с финансиране от МОН и собствено на Академията.

В басейна се водят заниманията и тренират не само студентите от НСА, но и много деца от столицата, и граждани. И цялата дейност на спорния обект е съобразена и стриктно се спазват мерките срещу разпространението на COVID-19.

Поздравявам ви за цялостната ви работа, защото създавате условията за подготовка на спортисти и спортни школи в България, подготвяте експерти за физическото възпитание и култура в страната, каза министър Красимир Вълчев. Той похвали ръководството на Спортната академия, че успява да поддържа, развива и изгражда спортната инфраструктура.

"Наистина сте направили много, а пожеланието ми всички да са здрави", каза Вълчев.

Течовете на покрива на сградата вече са минало и след ремонта са поставени соларни панели. Спазени са стандартите на FINA -Международната федерация по плувни спортове,  за провеждане на състезания. Басейнът е с преливници за успокояване на водата, модерни стартови блокчета и нова настилка.

Цялата инвестиция в 25-метровият басейн "Мадара" е на стойност 563 000 лв. Нови са сауната и възстановителния център, което е гаранция, че на спортното съоръжение могат да тренират и елитни състезатели.

Подменени са и филтрите за контрол на качеството и чистотата на водата, за поддържане на постоянна температура на въздуха и липса на влага. Душовете в баните са с фотоклетки, за да не се разхищава вода.

Възхищението си от новата визия на басейна не скри и зам.-министърът на спорта доц. Стоян Андонов, които около 30 години преподаваше на студентите на НСА в този басейн.

"Пожелавам на ръководството на НСА да продължи да обучава кадри, които да прославят България по света, които да правят българите и българските деца здрави и жизнеспособни. Нека този басейн в годините да бъде пълен с млади, здрави хора, които да прославят страната", каза зам.-министърът на спорта.

Ректорът пък благодари и на Столична община, защото винаги когато се налага  има подкрепата на кмета Йорданка Фандъкова. "Със Столична община сме отлични партньори, басейнът винаги е готов да пиреме училищни групи и състезания. Ще работим заедно и за 80-годишнината на НСА, която е през 2020-а година", каза Николай Изов.

От вчера започнаха и ремонтите на залата за хандбал на НСА. А по проект на Българската федерация по лека атлетика предстои модернизирането на Националния център по хвърляния, който също е част от базата на Спортната академия. Проектите се ерализарт с финансиране от държавата. 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

„Партизан“ – София и „Искър 1945“ излизат на терена за благотвори......

Футболистите от ФК „Партизан“ – София и ветераните на „Искър 1945“ – Нови Искър изли...

Прочети още keyboard_arrow_right