Заради съдебни хватки щангистите не заминаха за световното за младежи в Гърция

Заради съдебни хватки щангистите не заминаха за световното за младежи в Гър

Снимка: БФВТ

Без нито един получен лев от началото на 2022, Карлос Насар и националите не заминаха за Гърция

Съдебни хватки и безкрайната сага с регистрацията на новата управа на Българска федерация по вдигане на тежести на практика отнема на страната ни няколко медала от световното първенство за младежи в Гърция. Българският национален отбор няма да пътува за Хераклион и нито един от нашите млади таланти няма да се яви на подиума, което се случва за първи път в историята на един от най-успешните български спортове.

Според старши треньора Иван Иванов до началото на месец май националните отбори и националните състезатели не са получили нито един лев държавно финансиране, съобщиха от Българска федерация по вдигане на тежести.

„Шампионатът започва утре и за него страната ни подаде заявки за участие на 5 от младите ни таланти, определени само с реална възможност да спечелят отличия След обявяването на окончателните регистрации се разбра, че според стартовите списъци трима от българските национали са считани за медалисти от специалистите в Международната федерация по вдигане на тежести (IWF). Иван Димов е лидер в кат. 61 кг с 10 кг пред останалите, световният шампион за мъже Карлос Насар също е водач, като с 360 кг дели първото място с украинеца Максим Домбровски в кат. 89 кг, а Дениз Данев е с втора заявка, на 2 кг от колумбиеца Торалво в кат. 55 кг. Другите ни двама щангисти също са в челото на списъците и според потенциалните призьори. Разбира се, това са предварителни прогнози, но в нашия спорт те обикновено се потвърждават на 90 процента. Това неучастие е страхотен удар по българските щанги. Чакахме до последно – но финансиране за националите няма никакво вече 4 месеца и съответно не можахме да платим самолетните билети и настаняването. Състезателите ни – някой от тях на световно ниво дори при мъжете – са демотивирани, от началото на годината те не са получавали заплати и стипендии, а сега са шокирани от факта, че след толкова дълга и качествена подготовка им се отнема възможността да участват на световно първенство и да се докажат. Апелирам към всички, които обичат българския спорт и са готови да помогнат със съвети, решения и действия – в името на нашите талантливи деца и младежи, в името на стотиците легенди, прославили през годините България - помогнете да сложим край на тази агония. Не съм юрист, аз съм силен в спорта, но не е нормално една година да се влачи по съдилищата вписването на един очевиден и категоричен избор на щанги специалистите в България. Нови закони ли трябват, нови кодекси ли – да кажат законодатели и юристи, но да спрем това безумие,“ заяви афектираният Иван Иванов, който е олимпийски шампион от Барселона 1992.

В края на май се навършва точно една година откакто българската съдебна система отказва да впише новото ръководство на родната федерация по вдигана на тежести. На 28 май 2021 г. с 24 гласа „за“ и 5 „въздържал се“ от 30 присъстващи представители на общо 34 клуба с лиценз, Общото събрание гласува доверие за президент на централата да бъде определен Ариф Маджид, който сменя досегашния шеф Неделчо Колев.

Според ръководството на БФВТ процедурни спънки обаче все още бавят вписването в съда на новоизбраната с огромно мнозинство управа на Българската федерация. Това затруднява неимоверно работата на централата и я поставя в зависимост от подписите и одобрението на отстранения на изборите от Общото събрание предишен президент Неделчо Колев.

Дълго време регистрацията на новото ръководство бе бавена заради жалба от някакъв созополски клуб, че не е поканен правомерно. После със същите мотиви се жалва и клубът на предишния генсек Борислав Гидиков. Ден след като тази протяжна сага приключи бе входирана нова жалба – този път от клуба на сина на предишния президент Неделчо Колев. Тези три клуба обаче са от т. нар. „клубове фантоми“ без лиценз и дейност, твърдят запознати с драмата в щангите.

Така вече 11 месеца съдът не вписва избраните на 28 май миналата година нови президент и Управителен съвет. Това блокира дейността на федерацията и създава неимоверни трудности за развитието на вдигането на тежести, вторият най-успешен спорт в цялостната ни история.

Междувременно, поради съдебните хватки България бе принудена да откаже наскоро и домакинството на Европейското първенство за мъже и жени, което бе насрочено от 9 до 19 април тази пролет в София. Това е юбилейният 100-тен шампионат на континента. Европейската централа даде два шанса на страната ни и чака до последно, но поради хаоса и липсата на вписана управа, първенството бе преместено в албанската столица Тирана за края на май и началото на юни. Преди това пък, новоизбраният и все още невписан президент Ариф Маджид, заедно с члена на Управителния съвет Кирил Панайотов заделиха лични средства за участието на българските национали на световното в Ташкент през декември, където спечелихме злато и бронз. Без техните пари страната ни нямаше да има шампион и медалист от първенството на планетата при мъжете…

Така, на практика заради мудна съдебна система, България попилява спортните си постижения и престижни домакинства на големи първенства. Дейността на един от най-успешните ни спортове на практика е блокирана вече година заради настроенията и личните вражди на дадена недоволна от статута си в съответната федерация личност. Към това добавете и забавеното финансиране. „Нямам обяснение как няколко жалби могат да бавят вписването на един законен избор почти 12 месеца. Цяла година, а това може да продължава до безкрай…

"Един от най-успешните български спортове е блокиран, състезатели, треньори и клубове изпитват неимоверни трудности. Имаме пълна готовност за заработим скоростно на максимални обороти, имаме програма, спонсори, нова визия и цялостна стратегия за модерното развитие на този спорт в България, но сме с вързани ръце и чакаме прословутото вписване. Не мога да проумея подобна ситуация, все пак над всички нас е престижът на страната и успехите на българските спортисти. Невъзможността да участваме сега на младежкото световно със „самолишаването“ ни от няколко потенциални медала и отказът да организираме домакинството на континентално първенство ощетяват родните национали, но са и огромен удар по авторитета ни в световните щанги и в световния спорт като цяло. Ако тази конфузна ситуация продължи до Европейското, отново ще финансирам пътуването на българските щангисти с лични пари, за да не пропуснат спортистите ни възможността да участват и да вдигат за медалите", заяви Ариф Маджид.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Над 1500 каратеки ще мерят сили тази събота в София...

Над 1500 участника от 20 държави ще премерят сили на най-голямото и престижно карате събитие у нас Sofia Open The Presid...

Прочети още keyboard_arrow_right