1000 души за 4 дни са посетили столични поликлиники, 300 са били с COVID-19

1000 души за 4 дни са посетили столични поликлиники, 300 са били с COVID-19

Снимка: Столица.bg

Закупуването на мобилни рентгени ще позволи нормално функциониране на ДКЦ-та, да няма смесване на потоци, коза Дончо Барбалов

Над 1000 пациенти са минали само за 4 дни през ковид зоните в софийските поликлиники. От тях 300 са били положителни за COVID-19 и реално с въвеждането на тези този е оказана помощ на тези хора.

ОТ 11 столични ДКЦ-та в 8 вече работят ковид зоните и приемат хора, изпратени от личните лекари. Тази седмица се очаква и другите 3 ДКЦ-та да започнат да функционират зоните, обясни зам.-кметът по здравеопазване на Столична община Дончо Барбалов в "лице в лице" по bTV.

"Сградите не са строени за епидемична обстановка и затова където управителите искаха поставихме фургови, а някъде се преграждат коридори с ленти, за да няма смесване на потоците.В поликлиниките в София в ковид зоните е осигурено да има лекар, лаборант и администратор, които ще обслужват хората, изпратени от личен лекар", обясни зам.-кметът.

В 22 ДКЦ има оборудвано помещение и там ще се сложи подвижен рентген за профилактичните прегледи за коварната инфекция. Миналата седмица СОС реши да се отпуснат средства за закупуването на мобилни рентгенови апарати за 3 поликлиники, допълни зам.-кметът.

Той каза, че в Общинския оперативен щаб не са дискутирани допълнителни мерки. "Сега имаме смислени мерки за ограничаване на разпространението е се набляга на контрола. Адекватни мерки и силен контрол, не се предвижда и не се обсъжда вечерен час", каза Барбалов.

Барбалов отново припомни, че взетите мерки през пролетта и сега се прилагат, за да се запазят работни места в града. Това са меркети за намаляване на наемите на общински имоти.

Около 1/3 са пропуснатите приходи в градския транспорт, включително и метрото. "Нормално е, защото повечето фирми работят дистанционни и учениците са онлайн. Това не ни изненадва и не е проблем на никого, освен на самите транспортни дружества на Столична община, защото е финансов", коментира Дончо Барбалов.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Подписаха КТД за 30% увеличение на заплатите в училищното здравео......

Кметът на Столичната община Васил Терзиев и синдикатите от КТ „Подкрепа“ и КНСБ подписаха днес нов Колективе...

Прочети още keyboard_arrow_right