12 нови социални услуги планира да открие Столична община

-

Снимка: Столична община

„Планираме да открием 12 нови социални услуги и Център за целодневна и заместваща грижа за лица с увреждания. В момента такъв няма на територията на Столичната община, а е необходим" – това каза пред БНР зам.-кметът на София в направление  „Социални дейности“ Надежда Бачева.

Новите социални услуги са насочени към подкрепа на деца с увреждания и техните семейства, както и към пълнолетни лица с различни здравословни проблеми. Заместващата грижа е нова форма за подкрепа на семействата, която ще им помогне за справяне с проблемите в ежедневието, отбеляза тя.

110 са всички социални услуги, които се предоставят на територията на общината и ще продължи да се разширяват.  
„Планираме да построим нов голям кризисен център, който да включва и дейности по реинтеграция като изграждане на трудови навици. Психосоциалната подкрепа е задължителна на подобни места, за да могат хората да се върнат в обществото" – посочи още  Надежда Бачева.

Нейната оценка за работата на центровете за настаняване на хора без дом в Столичната община е, че работят добре. Единият от центровете е след ремонт, предстои обновяване и на този в "Люлин". Зам.-кметът посочи още, че за нея е важно да се промени достъпността на средата и това е водещ фактор. “Ще бъда безкомпромисна, надявам се тази година да осигурим достъпна среда във всички училища и детски градини и след това в общинските сгради", заяви тя.

Топла храна за хора в нужда раздават в храма "Света Параскева" в София

Бачева разказа и за инициативата за осигуряване на храна и топли напитки за хора без подслон на територията на Столичната община. "Идеята се роди малко преди Коледа, когато видяхме, че част от хората, които живеят на улицата, отказват да отидат в общински Център за настаняване. Намерено е финансиране и периодът за предоставяне на храна на бездомни хора е удължен до 31 март 2024 г. Храната се раздава  в църквата "Света Параскева". Столичната община раздава между 50 и 100 сандвича на ден. Топлите напитки са дарение от църквата. Имаме готовност да реагираме, ако се появят още хора, и да увеличим броя" – заяви зам.-кметът по социални дейности в София.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичната община и Вълка с общ график за премахване на незаконни......

Няма спиране и забавяне при премахването на незаконните постройки в ловно стопанство "Искър". Това е показала проверка н...

Прочети още keyboard_arrow_right