2000 компостера ще бъдат раздадени безплатно на столичани

2000 компостера ще бъдат раздадени безплатно на столичани

Снимка: Столична община

Продължава предоставянето на компостери по кампанията на Столична община „Компостирай вкъщи“. Идеята е на кмета Йорданка Фандъкова, а инициативата се провежда за четвърти пореден път. Тази година се предвижда да бъдат раздадени до 2 000 броя компостери, съобщават от „Московска“ №33.

Вчера подобни контейнери бяха предоставени на жителите на район „Банкя“.  До момента компостери са раздадени в районите „Лозенец“, „Искър“, „Младост“, „Кремиковци“, „Нови Искър“ и Връбница. Предстои да бъдат раздадени в районите „Панчарево“, „Овча купел“,  „Надежда“, „Оборище“, „Сердика“,“ „Подуяне“ и „Витоша“.

Инициативата на Столична община цели стимулиране на разделното събиране и намаляване на количеството битов отпадък, генериран на територията на София.

Компостирането в домашни условия често се счита за най-полезния от екологична гледна точка начин за справяне с битовите биоразградими отпадъци, тъй като намалява емисиите и разходите, свързани с транспортирането на тези отпадъци, както и последващото им третиране в съответните инсталации.

Компостът представлява естествен, при това почти безплатно произведен, тор, чието внасяне в почвата подобрява нейния състав, добавят се и необходими за растежа и развитието на растенията хранителни вещества в съотношение, близко до оптималното. Той се получава в резултат на естествени биохимични процеси, водещи до разлагане на растителна маса. Компостът се приготвя от събраните в градината листа, окосена трева, всевъзможни други растителни отпадъци, отпадъци от кухнята като обелки от плодове и зеленчуци, листа от запарен чай, остатъци от кафе и други.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

По сигнал на Столица.bg бул. Витоша ще се почиства по често през ......

Увеличена е честота на изхвърляне на кошчетата за боклуци по столичния бул. Витоша през уикенда, съобщиха от Столичен ин...

Прочети още keyboard_arrow_right