2020 година: София с трета линия на метрото, граждани избират проекти и нова наредба за градската среда

2020 година: София с трета метролиния, граждани избират проекти и нова наре

Снимка: Столица.bg

2021 година: Софиянци продължават да чакат тикет система в градския транспорт, докога?

София "Расте, но не старее", защото става модерна, красива и все по технологична. Грижата на Столична община е да направи града по уютен и уреден за живеене. Безспорно през 2020 г. най-големия успех на Московска 33 е разширението на софийското метро.

През август бе пусната и третата метролиния. Първият етап на разширената мрежа на подземната железница бе завършен и столичани могат да пътуват бързо и удобно от Красно село до "Хаджи Димитър". Вторят етап на третата линия ще завърши тази година и очакванията са метрото да посрещне първите пътници от "Овча купел" до "Хаджи Димитър" през пролетта.

Какво друго получи София и софиянци?

На последната за годината сесия на Столичен общински съвет бе приета дългоочакваната Наредбата за градската среда на София. Документът налага стандарти и правила за различните елементи на градската среда за настилки, фасади, градски мебели, шрифтове на табелите и др. Разделя града на зони и налага архитектурен стил.

Новите стандарти важат за основни ремонти на сгради, улици и площади, но и за реконструкции и пристроявания. Вече са изработени първите приложения и стандарти са схемата на зонирането на града, стандартите за шрифта за официалните надписи, стандарта за уличните табели, за туристическите табели и стандарт за оформление на фасадите в Зона 2 на централната градска част. Продължава разработването на стандарта за настилките. Целта е да се постигне съвременна визия на столицата и запазване на архитектурните забележителности на града.

Столичани за първи път дадоха своя вот, за да изберат проект, който ще се финансира от Столична община по програмата "София избира" с бюджет от 1,5 млн. лв.

Недостигът на места в детските градини и ясли е на път да се реши. За съжаление не става с магическа пръчка. Само за 2020 година Столична община построи 12 нови сгради за детски заведения и започнаха строежите на още 3. Кметът Йорданка Фандъкова представи своя 3-годишна програма, по която София ще има още 67 сгради за градини и ясли. През 2021 г. Столична община ще започне строителството на 31 нови сгради, в които ще се открият 127 групи. Строежите трябва да бъдат завършени през 2022 г. 

През 2021 година се очаква да започне и изграждане на нова канализация в столичните райони „Витоша“, „Панчарево“, „Връбница“, „Нови Искър“ и „Сердика“. На последната си за годината сесия Столичният общински съвет реши София да кандидатства за финансиране от 140 млн. лв. за изграждането на канализация. Прединвестиционно проучване (РПИП) е готово и в средата на 2021 г. трябва да започне подготовката за обновяване и изграждане на ВиК инфраструктурата в крайградската зона Симеоново-Драгалевци, в кварталите „Бенковски“, „Кръстова вада“, и на територията на Обеля, Банкя и Нови Искър.

През 2021 година ще започне строителството на ключови инфраструктурни обекти в София. Столична обина ще кандидатства за заем от 60 млн. евро от Европейската инвестиционна банка за реализацията на списъка с важни за града обекти. Засега са предвидени 10 стратегически инфраструктурни проекти в града, като списъкът се допълва от още 5 резервни. Най-забележителинят е Зеленият ринг. Първият етап - изграждане на ековръзката от район Изгрев до ПЖИ "Т. Каблешков" в район Слатина е сред стратегическите обекти. 

Какво не получиха София и софиянци?

Над 6 години София и софиянци чакат модерна, адекватна и съвременна тикет система за обществения транспорт в столицата. Последното обещание за пускането на модерната технология за таксуване в градския транспорт беше за края на 2020 година. Повечето превозни средства вече са оборудвани с валидатори и камери, над 8 месеца продължават тестовете, но реално няма нищо.

И през 2021 година остава надеждата и мечтата да купуваме билет и да се таксуваме през телефона. Но иначе дупчим хартиените билетчета и чакаме "тикет системата", която дори дядо Коледа не ни подари и този декември. Обещанията вече не топлят никого, а съмненията започват да стават основателни. Варна отдавна изпревари столицата! Кога ще е готова тикетсистемата в София? 

Столичната община през 2017 г.  избра "Си Ен Ес-София тикет систем" за изработването и внедряването на модерната технология. В обединението "Си Ен Си-София тикетинг систем" партньори са "Тикси", "Компютърнет сървисиз" и турската "Асис електроник ве билишим системлери". Цената, която бе увеличена няколко пъти май също не оказа влияние да се пусне бързо тикетсистемата.

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичната община и Вълка с общ график за премахване на незаконни......

Няма спиране и забавяне при премахването на незаконните постройки в ловно стопанство "Искър". Това е показала проверка н...

Прочети още keyboard_arrow_right