22 сензорни станции следят въздуха в София по 9 показателя `(СНИМКИ)

photo_library
 • Сензорна станция за качеството на въздуха в Дружба 1

  Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

 • Сензорна станция за качеството на въздуха в Дружба 1

  Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

 • Сензорна станция за качеството на въздуха в Дружба 1

  Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

От началото на 2020 г. качеството ще се следи онлайн в реално време и в мобилно приложение

Монтирани са вече 22 сензорни станции, които ще следят качеството на въздуха по 9 показателя в различни райони на Столична община. Новата технология е разработена от "Телелинк", в момента се провеждат тестовете и се трупат данни. В края на декември, началото на 2020 година ще бъде пусната платформата. На нея в реално време могат да се следят данните за качеството на въздуха, както и къде има замърсяване и кои от нормите са превишени.

Днес категорично нямаше замърсяване на въздуха в София показват 22-те станции в София. Както Столица.bg писа преди няколко месеца първата сензорна станция бе поставена през лятото в парк "Хиподрума". Днес пък беше показан въздуха в София и в "Дружба1", район Искър. Сензорите следят за ФПЧ 2,5 мгр на куб. м и 10 мгр. на куб. м, а също и на серед диоксид, язотен диоксид, озон, въглероден окис, температура, влажност и атмосферно налягане.

Проектът  е партньорски проект и финансиран със евросредства. Бюджетът на програмата "Балкани - Средиземно море" е 1,417 млн. евро и участват 5 града - София, Солун, Никозия, Тирана и Скопие. За сензорните станции за въздуха в българската столица сумата е около 480 000 евро.

Досега системите, които измерват качеството на въздуха в София са референтни, а тази е индикативна. Сайтът, в който ще се следят данните за въздуха в София ще бъде пуснат след 27 декември т. г. когато и приключва договорът. Започва и разработването на мобилно приложение от кипърските партньори, което ще известява по телефона за превишенията на нормите на въздуха. 

Дероктърат на "Климат, енергия и въздух" на Столична община Теодора Полимерова обясни, че 16 станции са поставени в Никозия, Кипър и 16 в Охрид, Република Северна Македония.

Всички сензорни станции в София имат соларно захранване, което издържа до 7 - 8 дни, но е договорено и да се захранват от уличното осветление. Данните за въздуха се предават от сензорите по мобилната мрежа на телекомите

22-те точки в софия, където са поставени станциите са определени през 2018 г. след създаден цифров модел на географското положение, застрояване, демография и градски транспорт, както и разнообразната инфраструктура. 

С реализирането на проекта вече е разработен и индекс за качеството на въздуха, на базата на световния опит и изискванията на ЕК. Има и скала, по която ще се отчита замърсяването. "Ако на определено място има превишение на нормите не означава, че и замърсителят е там. Въздухът не е постоянна величина. В последните дни превишението се дължеше на горски пожари в съседни на България страни", обясни Теодора Полимерова.

Тя бе категорична, че при прогнозно замърсяване веднага се предприемат мерки, като механично миене и метене, ако позволяват метеорологичните условия, както и проверки от Столичен инспекторат и РДНСК. "При над 200 мгр на куб. м. на две станции за един ден веднага ще се въвеждат безплатни буферни паркинги, обикновенно това са тези на метрото, затваряне на улици, зелен билет и др. мерки.

"Технологията на отчитане на системите е различна. При поставените 22 станции датчиците отчитат фоново. Много е важно къде са поставени", коментира представител на "Телелинк".

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (39%, 84 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (12%, 27 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (22%, 47 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (11%, 25 Гласове)
 • Нямам дете/деца (16%, 35 Гласове)
Общо гласували: 218 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

На 18 септември последно за заявления за смяна на печките в София...

Изтича срокът за подаване на заявления за подмяна на отоплителните уреди на столичани. Последният ден, в който могат да ...

Прочети още keyboard_arrow_right