23 бота са опитали да направят 10 000 фалшиви заявки за кандидатставне на деца в системата на Столична община

23 бота са опитали да направят 10 000 фалшиви заявки за кандидатставне на д

Снимка: Фейсбук

Родители алармираха, че не могат да се регистрират в електронната система за детски градини и I клас

Електронанта система на Столична община за кандидатстване за детска градина и I клас стана мишена на виртуална атака. "23 бота са опитали да направят близо 10 000 фалшиви заявки с цел компрометиране на системата. Нито един не е успял!", съобщи зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов в социалната мрежа.

Десетки родители днес алармираха, че системата не работи и не могат да се регистрират. Други пък обясниха, че не приема регистрацията им, а при втори опит им изписва, че вече имат профил. Въпреки всяването на смут, все пак злонамерените атаки не са успяли да сринат системата.

"Откакто пуснаха онлайн системата за записване на децата за градини и в първи клас има страшни проблеми. Системата не отчита, адреси, критерии, някои дори не могат да влязат", написа до Столица.bg Елизабет Павлова. В понеделник, 29 март т. г., платформата бе отворена за кандидатстване на първокласници. 

Керезов публикува данни от  Google Analytics за активните потребители на портала за прием в детските градини и първи клас от пускането му до днес.

"Видно е, че през цялото време системата е работила и е имало хиляди потребители онлайн. Двата спада са през нощите, когато има нисък/нулев трафик и използваме времето да я обновим. При максималното натоварване до момента, сървърите са работили на не повече от 15% от капацитета си. За тези няколко дни отчетохме отделни частни случаи - за информация, която не се вижда, за затруднения на входа и др.", съобщи в социалната мрежа зам.-кметът по дигитализация на Столична община.

Стартира сайтът за кандидатстване на първокласници в училищата в Столична община

Той заяви също, че всеки получен случай е разгледан отделно и очакват обратна връзка от потребителите.

"Благодарим за всеки сигнал, защото при изчистването им, решаваме проблем на още няколко родители. Тези десетки случаи, на фона на десетките хиляди профили, са непредвидими, възникват при пренос на старите бази данни и се очакват при старта на всяка система от подобен мащаб. Пуснахме я в експлоатация достатъчно рано, за да могат родителите да се запознаят с нея преди класиранията както за първи клас, така и за детски градини, ясли и ПГУ и да гарантираме, че към момента на кандидатстване всичко е изяснено", коментира Керезов.

Според него предимството при дигитализацията и автоматизирането на всеки процес е, че веднага се виждат несъвършенствата и това дава възможност те да бъдат изчистени бързо. 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (10%, 52 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (18%, 95 Гласове)
 • Не, несъвместими са (16%, 85 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (48%, 255 Гласове)
 • Не мога да преценя (8%, 45 Гласове)
Общо гласували: 532 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Мият "Симеоновско шосе", ето промените на движението...

Заради миене на бул. „Симеоновско шосе“ в отсечката от Софийски околовръстен път до бул. „Г. М. Димитр...

Прочети още keyboard_arrow_right