365 проекта кандидатстват за финансиране по програма „Култура“ за 2023 г.

-

Снимка: Столица.bg

365 проектни предложения с инициативи в областта на културата, които да се реализират през 2023 година, постъпиха в сесията на Програма „Култура“ на Столичната община.

В 11-те направления „Театър“, Музика“, „Танц, танцов театър и пърформанс“, „Визуални изкуства“, „Литература и популяризиране на четенето“, „Културно наследство и социализация“, „Мобилност“, „Международни културни партньорства“, „Културно-образователни проекти, активни публики“, „Кино“, „София – творчески град на киното (под егидата на ЮНЕСКО)“ културните оператори имаха възможност да кандидатстват в 6-седмична сесия, започнала на 3 октомври и приключила на 11 ноември.

Столичната община проведе през октомври традиционните информационни дни, в които всеки желаещ да кандидатства имаше възможност да зададе своите въпроси и да получи насоки.

Осъзнавайки ролята на културния сектор и приноса му за икономиката, Столичната община за първи път проведе обучение на артисти и организации, които нямат умения в писане на проекти или искат да надградят квалификацията си. Над 300 човека се възползваха от безплатното обучение, водено от експерти в областта на проектното финансиране.

Рекордно голям брой проекти (85) постъпиха в направление „Културно-образователни проекти, активни публики“ за инициативи с културно-образователна и социална насоченост, стимулиращи участието в творчески прояви, ориентирани към създаване на активна публика. 36 театрални проекта очакват оценката на експертната комисия в направлението, 60 са в направление „Музика“, 34 са проектите в направление „Кино“.

Комисиите по оценка стартираха работа и се очаква до 22 декември Творческият съвет на Програма „Култура“ да предложи проектите за финансиране, които да бъдат утвърдени с решение на Столичния общински съвет.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

София получи знамето за „Световна столица на спорта“ (СНИМКИ)...

Вълнуваща церемония и спиращ дъха спектакъл белязаха официалното обявяване на София за „Световна столица на спорта...

Прочети още keyboard_arrow_right