Начална страница / Столична община / Арх. Здравков и кметът Фандъкова се срещат с КАБ

Арх. Здравков и кметът Фандъкова се срещат с КАБ

Главният архитект на София Здравко Здравков и кметът Йорданка Фандъкова утре в 10 часа се срещат с Камарата на архитектите в България (КАБ). Поводът е искането на организацията за промяна на условията за конкурса за реконструкция на площад “Света Неделя”.

Гилдията поискаха за втори път промени в условията за конкурса и отправиха обвинения, че не бил прозрачен и ограничавал конкуренцията. Срещата утре е по настояване на кмета Фандъкова, уточни арх. Здравков.

Още: Арх. Здравко Здравков пред Столица.bg: Няма да спираме и променяме обществената поръчка за „Св. Неделя“

“Този площад заслужава най-доброто. От 25 години в Париж не се правят открити конкурси. Моето желание е да поканим екипи, които могат да се състезават и да направят задачата от началото до края – да я реализират. Всичко това е свързано и с контекста на ремонта на “Графа”, с желанието да получим един продукт, който да се изпълни с най-малките детайли.

Аз не очаквам от този продукт само концептуален проект. Първа награда е работен проект. Много е важно да се отбележи, че това не е поръчка за само за концепция. Концепции се правят и в университетите. При нас се иска работен проект с необходимите детайли с крайния резултат. Бомба ще се получи тогава, когато спечелилият проекта не може да го реализира.

Има места в града, които могат да се дадат на колеги да се упражняват – Топлоцентралата. Но “Света Неделя” е изключително значимо място, 80% архитектура и има голямо напластяване на стилове. Аз като главен архитект не бих позволил там да се упражнява, който и да е”, коментира арх. Здравко Здравков пред журналисти.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Александра Никова

Виж също

Протест

Цариградско шосе, Самоковско шосе и Околовръстния път на София затворени от протестиращи

Жителите на 6 столични квартала излязоха на протест на три пътни артерии – Цариградско шосе, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *