Арх. Здравков: ПУП-ът на Борисовата ще позволи Столична община да върне имотите си

Арх. Здравков: Напражение за ст. "Българска армия" и Герена ще има докато н

Снимка: Столица.bg

Напражение за ст. "Българска армия" и Герена ще има докато няма ясно финансиране, предупреди главният архитект на София

Столична община има възможност да си възстанови много от имотите в Борисовата градина след приемането на ПУП на най-големия парк в София. Това каза гавният архитект на София Здравко Здравков в интервю пред БНТ.

Днес от 17.30 часа ще има онлайн поредното обществено обсъждане,  а заключителната  дискусия е на 17 февруари. За някой от имотите в парка вече има издадени актове за собственост, а други - незаконно подарени на частници, могат да се върнат чрез процедури за отчуждаване.

Кметът на столичния "Средец" върна 12 декара от Борисовата градина на общината

"ПУП-ът се изработва повече от 5 години и днес ще има обществено обсъждане на втория преработен план, в който голяма част от мероприятията, предвидени в първото обществено обсъждане, вече ги няма. На обсъждането преди повече от 2 години обществото настръхна, че се предвижда изграждането на климатично училище и възстановяването на ресторант "Тенекиите". Планът вече е доста консервативен и отговаря на дадените препоръки и на тези от кмета на София Йорданка Фандъкова. На Експертен съвет бяха дадени над 30 забележки и сега арх. Ковачев ги е отстранил. На 17 февруари е заключителната дискудсия. Този ПУП е единствената основа върху, която Столична община може придобие имотите, които вече са възстановени в обхвата на този парк. В годините е имало прехвърляне на собственост, създаване на частни имоти. Но този план с начина, по който е конструиран ще даде една възможност Столична община обратно да търси варианти да придобие тази собственост обратно.

Обсъждат коригирания проект за ПУП на Борисовата градина в София

Има имоти в участъка след алея Яворов, бившия Разсадник, ползвани за изграждането на самата Борисова градина, и са продадени и приватизирани. Трябва да се върнат към Столична община, за да изпълняват тези функции. От друга страна в лесо-парковата част има възстановена частна собстевност. Планът дава чрез процедури, чрез отчуждаване отново да се придобият от общината и да станат на софиянци. Направиха се анализи на собствеността на всички имоти в Борисовата градина и които нямаха актове за собственост, се издадоха актове за публична собственост. Активно защитаваме собствеността, защото се оказа, че през годините в Борисовата градина са правени какви ли не незаконни действия", обясни арх. Здравков.

Напрежение за реконструкцията на стадион "Българска армия" в Борисовата градина и "Герена" ще има докато няма ясен финанасов ресурс, предупреди главният архитект на София Здравко Здравков.

За първи път той обясни, че никой от Столична община и НАГ не е попречил на инвеститорите от ПФК ЦСКА за реконструкция на стадион "Българска армия", първо трябва да си изяснят отношенията за собственоста между ММС и ПФК ЦСКА. "Проектът е първата стъпка, после трябва да се осигури финансиране", обясни главинят архитект на София. Той той отговори защо от издаването на визата от 2019 г. досега нищо не се е случило на ст. "Българска армия".

Премахват автокъща Капитолия от Борисовата градина в София

"За нас е важно проектът да отговаря на ПУП и да се впише в обхвата на съществуващото съоръжение. Грубо казано в ПУП-а е заложена реконструкция, която да не го надвишава и да се придържа максимално към параметрите на парка. Категорично трябва да е в обхавата на сега същестувващия стадион и на изискванията на УЕФА и ФИФА,  в рамките на същестувващите конструкции. Визата е публична и е условието за стартиране на всички процедури за проектиране. Обектът ще е коло 2000 евро на седалка и при 15 000 - 20 000, може да достигне около 40 млн. евро. И трябва да се гарантира, че като започне изграждането ще бъде завършен стадионът", каза арх. Здравков.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 35 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 110 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Над 81 млн. лв. местни данъци и такси внесоха софиянци за месец и......

81, 161 млн. лв. местни данъци и такси са внесли столичани в бюджета на София от началото на януари до средата на февруа...

Прочети още keyboard_arrow_right