Арх. Здравков: Цялата подземна инфраструктура на пл. "Света Неделя" е за подмяна

Арх. Здравков: Цялата подземна инфраструктура на пл. "Света Неделя" е за по

Снимка: Столица.bg

"Съборна" става тотално пешеходна, тъй като в проекта на "Фуксас" се подменя настилката и става свързваща на Градската градина и бул. Витоша

Цялата подземна инфраструктура на площад "Света Неделя" е за цялостна подмяна. До края на март т. г., спечелилото международния архитектурен конкурс за реконструкция на пространството, италианско студио "Фуксас" трябва да приключи с инвестиционния проект, който да облече конкурсния в технически чертежи. Това каза главият архитект на София Здравко Здравков пред БНТ. 

"Ние работим успоредно с тях за подмяната на цялата подземна инфраструктура. Направихме доста сериозни проучвания по отношение на наличните ток, вода и канал, наистина всичко е за подмяна. Ангажиментът на студио "Фуксас" е до края на март да приключат с инвестиционния проект. Успоредно с това работим за подмяна на подземната инфраструкутра, защото когато стартираме работата по ремонта на настилките трябва да сме готови с подмяната, включително и на трамвайното трасе", каза главният архитект.

Според него в момента на ул. Съборна е постигнат разумен баланс и не е изцяло пешеходна. В края на декември общински съветници приеха драстично да се намали броят на пракоместата, но не бяха премахнати автомобилите.

"Крайната цел е тази улица да бъде свързващото звено между Градската градина и съществуващата пешеходна зона по бул. Витоша, така че в момента проектът, който изработва "Фуксас" включва подмяна цялостно на настилките, като започнем от "Алабин", през площадното пространство и подмяна на настилката на цялата "Съборна", до там, където започват жълтите павета на "Леге", обясни арх. Здравков.

Той призна, че е горд от приетата на последната за 2020 година сесия на СОС Наредба за градската среда.

"Доволен съм, че София отново е пионер със създаването на подобен тип стандарти. Те са обърнати към най-малкия детайл. Започнахме с една наредба, която може да бъде надграждана във времето. Взаимствахме от европейски столици, включително и американски градове. Този подход в планирането е важен, защото се обръща внимание на най-малкия детайл. С шрифтовете на София и цветовите решения на фасадите започнахме по "Граф Игнатиев", "Солунска", "6-ти септември". С подобен стандарт желаем да започнем да подреждаме града си, като започнем от предния план - фронтовете на магазините , градската мебел, настилките. Общинсикят съвет ми възложи през тази година да направим стандарти за настилките и за градското обзавеждане. Те ще включат и спирките на градския транспорт до най-малкия детайл - кошчето за отпадъци. Това е амбициозна задача, но тя ще върне лика на София, както с цветовите решения. В момента от площадното пространство на "Свети Седмочисленици" до Люлин всички стълбове на градското обзавеждане и градския транспорт се обядисват еднозначно. София започва да има совето лице и след 2, 3, 5 години градът ще започне да получава своите индивидуализации", коментира главният архитект.

Арх. Здравков съобщи, че се правят анализи по отношение на издадените разрешения за строеж. Пиковете на строителството в София от 2005 г. насам са през 2008 и 2019 година.

"Обемът от издадени разрешения през 2019 г. надхвърля почти двойно тези от 2008 г. Причината е обективна и се дължи на това, че хората от цялата страна намериха инвестициите в София като една достатъчно стабилна за техните доходи. Друг е въпросът, дали има необходимост от тези жилища. Ние това проучваме и със устойчивата Визия за София и Интегрираното развитие на общината. Трябва да сме наясно, че ако продължим със същите темпове на развитие и създаване на нови жилища, ние ще създадем достатъчен жилищен фонд, който да преосигури София до 2050 година и то в един много кратък хоризонт, в рамките на 5 години. Така че трябва да бъде преразгледана изобщо жилищната политика и инвестирането в жилища, защото може да създаде поредния балон, който да покаже, че създаването на подобен тип т. нар. инвестици се оказва нецелесъобразно", предупреди архитектът на София.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За коя партия/коалиция ще гласувате на Парламентарните избори 2021?
 • ГЕРБ-СДС (31%, 293 Гласове)
 • БСП (4%, 42 Гласове)
 • Има такъв народ (17%, 162 Гласове)
 • ДПС (1%, 5 Гласове)
 • Демократична България (28%, 259 Гласове)
 • ВМРО (7%, 67 Гласове)
 • Изправи се! Мутри вън! (3%, 30 Гласове)
 • Воля-НФСБ (1%, 6 Гласове)
 • Друга партия/коалиция (1%, 12 Гласове)
 • Няма да гласувам / Не подкрепям никого (6%, 60 Гласове)
Общо гласували: 936 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

ОИЦ-София представи Програмната стратегия за развитие на човешкит......

Екипът на Областен информационен център София представи програмната стратегия, както и предвидените мерки по Приоритет 1...

Прочети още keyboard_arrow_right