Арх. Здравков за "Артекс": Не съм презаверявал разрешението за строеж на "Златен рог" 10

Главният архитект на София Здравко Здравков

Снимка: Столица.bg

Главният архитект на София Здравко Здравков не е презаверявал разрешителното за строеж на сградата "Златен век" на "Артекс" на ул. "Златен рог" 10 в столичния "Лозенец". Това призна самият арх. Здравков пред Постоянната комисия по архитектура и градоустройство на СОС. И трите заповеди, които е издал са в действащия срок на разрешителното за строеж, което е имало фирмата, категоричен бе той.

Към арх. Здравков бяха отправени десетки въпроси от журналисти. Най-повтаряният бе: Законнен ли е строежът към днешна дата? "За това има компетентна институция и това е ДНСК. Те извършват проверка, след като съм ги сезирал с писмо от януари 2019 г. ДНСК трябва да кажат законен или незаконен е строежът в момента", заяви арх. Здравков. 

Главният архитект на София над пет пъти обясни цялата сага със строежа на ул. Златен рог 10, така че да бъде разбрана от всички. В момента "Артекс" имат разрешително от 2007 г. и презаверено от 2017 г. Всички документи първоначално са издадени на фирма "Кристела", която по-късно е купена от "Артекс". На 23 март 2017 г. се иска промяна на проекта. Първоначално там е трябвало да има офис помещения, а след това се оказват апартаменти за живеене. 

След заявление на фирмата за презаверяване на разрешението за строеж през 2018 г. арх. Здравков започва административна преписка и след няколко месеца фирмата оттегля искането си. Тогава от "Артекст" искат да им се върнат таксите, около 260 000 лв.

"Не нося отговорност като какво строителят ще си продава сграда, апартаменти или ателиета. моите актове са срока на валидното разрешително. От "Артекс" бяха пуснали срещу мен жалба до ДНСК за мълчалив отказ", заяви арх. Здравков. 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Започва строежът на детска градина за 8 групи в Манастирски ливад......

Следващата седмица стартира строителството на първата и засега единствена детска градина в Манастирски ливади-Изток в ра...

Прочети още keyboard_arrow_right