Без кабели, климатици и реклами по сградите в центъра на София

Без кабели, климатици и реклами по сградите в центъра на София

Снимка: Столица.bg

До 11 септември продължава общественото обсъждане на Наредбата за градска среда, столицата е разделена на 7 зони

Без климатици по фасадите, кабели, решетки, сателични чинии и реклами ще са сградите в центъра на София. Това предвижда поректът за Наредба за градската среда. Документът е готов и е качен за обществено обсъждане на сайта на НАГ. До 11 септември т. г. се приемат възражение, предложение и становища. 

След това проектът за наредба трябва да мине през комисиите на СОС преди да влезе за гласуване на сесия. Почти година екипът на главния архитект на София Здравко Здравков работи по наредбата. Целта е да се възвърне историческия стил и характер на центъра на София, да се въведат стандарти в архитектурния стил и да регламентира външния вид на сградите в столицата.

Официалният шрифт на София - и върху табелите в градския транспорт (СНИМКИ)

Сградите ще бъдат в определени цветове по каталог. София е разделена на 7 зони. Всички архитектурни елементи ще бъдат регламентирани и къде може да се поставят. В Наредбата се посочват цветове, форми, размери, разположение и елементи по фасади, тротоари, спирките на градския транспорт, включително и уличните табели.

Най-строги са изискванията в Първа зона, а по кварталите има повече свобода и избор. Целта е историческия център на българската столица да има свои стил и да запазва духа на историята.

Наредба определя стандарти за фасади, цветове, реклами и осветление на сградите в София (ВИДЕО)

Централната зона обхваща археологическия резерват "Сердика - Средец", бул. “Дондуков” до кръстовището на ул. "Г. С. Раковски" и "Гурко". В зоната попада и пространството около Народния театър.

Вече е разработен пилотен проект за централната зона на София, как да бъдат оформени сградите. В него попадат "Граф", "Солунска", "Паренсов", "6-ти септември", "Шишман", "Г. С. Раковски". Архитектите имат за цел да запазят автентичния нид на зданията в центъра и те да вписват с обновените обществени пространства на града.

Гл. архитект на София пред Столица.bg: Предстои обществено обсъждане на Наредбата за градска среда

Според пилотния проект 191 сгради трябва да се обновят, а в момента 126 от тях са за ремонт.

"Започваме със стандарти за шрифт, вид на уличните и туристическите табели, визията на спирките. Разработват се и стандарти за настилките, които ще включват вид, начин на оформяне на тротоарите, скосяванията, изисквания за достъпна среда и др. Работи се и по стандарт за градското обзавеждане, който ще включва пейки, кошчета, парапети, улично осветление и др. Те ще са готови до края на годината и ще ги представим публично в началото на 2021 г. Наредбата е отворена и може да се надгражда", коментира арх. Здравков пред 24 часа.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (34%, 55 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (14%, 23 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (23%, 37 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (15%, 25 Гласове)
 • Нямам дете/деца (14%, 23 Гласове)
Общо гласували: 163 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

МОН дава 2 терена за детски градини в район Студентски...

Министерство на образованието дава на Столична община два държавни терена за изграждане на детски градини и училище в ра...

Прочети още keyboard_arrow_right