Дългоочаквано: Премахват автокъща „Капитолия“ и „Веселото село“ от Борисовата градина

Дългоочаквано: Премахват автокъща „Капитолия“ и „Веселото село“ от Борисова

Снимка: Фейсбук

На 11 май тази година Върховният административен съд София-град отхвърли окончателно жалбите срещу заповедта за премахване

Автокъща „Капитолия“ и ресторант „Веселото село“ ще бъдат премахнати от Борисовата градина. това съобщи във фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова. И двата обекта са на общински имоти и от години се очаква тяхното премахване. 

"Капитолия" е на терен на общинското дружество "Софийски имоти" и над 2 години използват съдебни и процедурни хватки, за да се задържат в най-големия парк в София. Преди година бе издадена заповед на гл. архитект на София за премахването на навес - преместваем обект, издигнат от собствениците на "Капитолия".

Съдът реши: Автокъщата в Борисовата да си върне терена на Столична община

"След дълги съдебни спорове Столична община окончателно спечели делата за премахване на установените незаконни строежи на двата обекта в парка. На 11 май тази година Върховният административен съд София-град отхвърли окончателно жалбите срещу заповедта за премахване на установеното незаконно строителство на сграда на един етаж с кухня, зала за консумация, тоалетни и складови помещения, извършено от „ЕВРО-2007“ ЕООД и собственост на „МЕГА 2020“ ООД. В момента тече законовият срок за доброволно премахване. Ако той не бъде спазен, ще пристъпим към принудително премахване", съобщи столичният кмет.

Софийски имоти спечели делото срещу Капитолия, но едва ли ще им върнат терена в Борисовата градина

Вече окончателно са спечелени и делата срещу „Софтрейд 2003“ ООД за премахване на 6 чадъра от метална конструкция с 6 стоманобетонни фундамента, които са незаконно построени на мястото на автокъщата.

Кметът на Средец премахва метална конструкция на автокъща Капитолия (СНИМКИ)

"По мое искане и двата терена бяха актувани преди няколко години като публична общинска собственост и извадени от капитала на „Софийски имоти“, които са ги отдавали под наем", коментира Йорданка Фандъкова.

ПУП-ът на Борисова градина премина и през заключителна дискусия и се очаква становището на Експертния съвет, след което да влезе за гласуване в СОС. Според устройствения план в тази част на Борисовата градина няма автокъща, както и ресторант "Веселото село". 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 110 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (87%, 801 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 14 Гласове)
Общо гласували: 925 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Кметът Фандъкова: Столична община ще участва в разработването на ......

Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с министъра на транспорта Николай Събев, за да обсъди с него проблемите на ...

Прочети още keyboard_arrow_right