Данъчната кампания в София събра 4,1 млн. лв. повече приходи за първите 5 седмици

Данъчната кампания в София събра 4,1 млн. лв. повече приходи за първите 5 с

Снимка: Столица.bg

Дончо Барбалов, зам.-кмет на София по направление “Финанси и стопанска дейност”, съобщи в социалната мрежа, че данъчната кампания в София е събрала повече приходи за първите 5 седмици.

Приходите в общинския бюджет са с 4,1 млн. лв. повече, отколкото по същото време на миналата година. Увеличението се дължи предимно на постъпленията от данък възмездно придобиване, които до края на февруари са 22,1 млн. лв., или с 3,1 млн. повече от м.г. Приходите от такса технически услуги, вкл. строителни разрешителни са 4,7 млн. лв., или с 980 хил. лв. повече от м.г.

В бюджета на столицата през февруари са постъпили 13,9 млн. лв. от данък сгради и 18, 4 млн. лв. - от данък МПС. Приходите от патентен и туристически данък, както и от общински такси за детски градини и ясли, пазари и тържища са по-малко, в сравнение със същия период на м.г. Причината са мерките срещу разпространението на COVID-19.

Барбалов обясни, че местните данъци и такси в София могат да се плащат в районните данъчни отдели, по банков път или чрез финансови посредници от края на януари. Съобщенията за дължимите суми вече са разпратени до собствениците на недвижими имоти и автомобили в столицата. От дирекция "Общински приходи“ напомнят, че срокът, в който може да се ползва 5% отстъпка за данък сгради и данък МПС, е 30 април 2021 г., ако цялата дължима сума се внесе наведнъж. До края на април т.г. е крайният срок и за първата вноска на такса битови отпадъци.

Ако столичани плащат на части, сроковете са:

 • Данък недвижими имоти и данък МПС: 30 юни – първа вноска и 31 октомври – втора вноска.
 • Такса битови отпадъци – четири вноски: 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.
 • След тези дати започва да се начислява законната лихва върху неиздължените вноски.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичен инспекторат е проверил над 140 строителни обекти в София...

От началото на месеца на територията на Столична община са извършени над 140 проверки на строителни обекти. Инспекторите...

Прочети още keyboard_arrow_right