Дариха "Музейко" на Столична община

-

Снимка: Любомир Бачев, Столична община

Меморандум за сътрудничество за създаване на първото в България иновативно начално училище от ново поколение подписаха днес кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, президентът на Фондация „Америка за България“ г-жа Нанси Шилър и ректорът на Химико-технологичния и металургичен университет проф. д-р инж. Сеня Терзиева-Желязкова. Това съобщават от пресцентъра на общината.

На подписването присъства и министърът на образованието проф. Денков, както и Десислава Тальоково, изпълнителен директор на Фондация „Америка за България“ и директорът на „Музейко“ Бистра Кирова.

Кметът Фандъкова благодари на министъра на образованието проф. Денков за подкрепата и приемствеността в политиката за реформа за образованието. Тя благодари и за екипната работа на г-жа Шилър, президент на Фондация „Америка за България“ и на проф. Сеня Терзиева-Желязкова, ректор на Химико-технологичния и металургичен университет.

„Създаваме първото в България иновативно начално училище от ново поколение с фокус върху изучаването на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математика (STEM) в сградата на Детски център „Музейко“, което да служи и за база за продължаващо обучение на учители от цялата страна.“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Изключително важно е да направим устойчив и полезен за града проект, който заедно да развие, както и да мотивираме повече деца от най-ранна възраст да се занимават с технологии и природо-математически науки.“, посочи също кметът.

„С голяма гордост даряваме „Музейко“ на Столична община. Вярваме, че „Музейко“ има потенциал за още по-мащабен успех и положително въздействие в България като общинска собственост, в която се помещава модерно начално училище и база за продължаващо обучение на учители по STEM, като същевременно продължи частично да функционира като детски научен център.“, каза Нанси Шилър. „Практиката на Фондация „Америка за България“ е да подкрепя проекти, които след това се развиват и превръщат в положителни примери в българското общество и местната общност.“, подчерта също президента на „Америка за България“.

„Необходима е подкрепа за развитие на училищата и затова сме убедени, че всяка сграда, която може да бъде включена в системата е важна.“, посочи проф. Сеня Терзиева-Желязкова.

Споразумението бе подписано след решение на Столичен общински съвет.

Сред приключване на учебните часове и в почивните дни „Музейко“ ще продължи да функционира като Интерактивен детски научен център.

От своя страна Столична община ще предостави два спортни имота на Министерство на образованието, които ще се ползват от ХТМУ за тяхната спортна база, за което се подготвя градоустройствена процедура. Предстои разработване на програма за работа на училището. Очаква се то да започне да функционира през 2023 година.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 278 Гласове)
Общо гласували: 438 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

За няколко часа: Трамвай 20 няма да се движи между „Подуене" и Ру......

За няколко часа днес трамвай 20 ще е с променен маршрут заради наложителни ремонтни дейности, предупредиха от Столична о...

Прочети още keyboard_arrow_right