Демонстрация: АПП спасиха два живота при наводнение на къща (СНИМКИ/ВИДЕО)

photo_library
 • Демонстрация: АПП спасиха два живота при наводнение на къща

  Снимка: Столица.bg

 • Демонстрация: АПП спасиха два живота при наводнение на къща

  Снимка: Столица.bg

 • Демонстрация: АПП спасиха два живота при наводнение на къща

  Снимка: Столица.bg

 • Демонстрация: АПП спасиха два живота при наводнение на къща

  Снимка: Столица.bg

 • Демонстрация: АПП спасиха два живота при наводнение на къща

  Снимка: Столица.bg

 • Демонстрация: АПП спасиха два живота при наводнение на къща

  Снимка: Столица.bg

 • Демонстрация: АПП спасиха два живота при наводнение на къща

  Снимка: Столица.bg

 • Демонстрация: АПП спасиха два живота при наводнение на къща

  Снимка: Столица.bg

На полигона на Панчарево обучение при бедствия са минали над 3000 ученици през 2019 г., съобщи кметът на София

Двама души оцеляха и бяха спасени в наводнена къща от висока приливна вълна. Единият бе изведен с лодка, а другият, по-тежко посрадал, с носилка по алпийски способ. Два живота бяха спасени при природно бедствие - наводнение, заляло етаж от къща.

Това показаха днес екипите на единствено в Столична община дирекция "Аварийна помощ и превенция" (АПП), която няма аналог в нито една друга община в страната. Служителите, ръководени от директора Красимир Димитров демонстрираха отлична реакция при подаване на сигнала, бързи и адекватни действия и най-важното - резултатът беше не отличен, а щастлив - спасени хора.

Демонстративното учение наблюдава кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът Дончо Барбалов, представители на Столичната пожарна, представител на Националното сдружение на общините в Република България, експерти и други представиели на институциите.

Спасителната акция в реална обстановка се проведе на учебния полигон в Панчарево. Отскоро на базата има басейни с къща в средата и там се провежда обучение и подготовка на спасителните екипи на АПП, формированието от доброволци към Столична община и  на ученици.

Екипите на "Аварийна помощ и превенция" изпълниха и втора задача в демонстрацията, като за броени минути обезопасиха две къщи, за да не бъдат заляти от вода. След получен сигнал момчетата показаха как се издига дига с чували от пясък, за да се спре заливането на сградите.

На полигона над Панчарево има машина за пъленне на чували и такава, която ги шие. Но всичко зависи какъв ще е случаят, колко големи трябва да са чувалите и пренасянето им, коментираха пред Столица.bg от АПП.

Показана бе  и нова апаратура при радиация и екологичен инцидент. Техниката  е модерна и звеното разполага с всичко необходимо, като се започне от термокамерите и газанализаторите, които отчитат 8 вида газ и се стигне до вибрафони, с които се търсят хора.

Браво момичета, похвали кметът и двете дами от дирекцията, които участваха в учението наравно с колегите им, носиха лодки и спасяваха хора.

До момента на полигона имаше зона за обучение на правилата за движение, зона са спасяване от планината, сграда, в която се имитира земетресение и пожари. От борени дни там вече може да се провежда обучение на хора при наводнение.

"Аварийна помощ и превенция" на Столична община работи 24/7. За екипите почивка няма и се справят с всички предизвикателства при инциденти, природни бедствия и обезопасяване на обекти.

Но най-важното е, че винаги са в помощ на гражданите от заклещена котка, през паднало дърво на пътя, катастрофи, пожари и до епдемията от коронавирус. При извънредното положение служителите бяха не на първа линия и направо в огнището на коварната инфекция. И се справиха с всички трудности в София.  

"Наблюдавахме демонстрация за спасителни действия при наводнения. За съжаление го виждаме и на живо в Сърбия и Румъния. Това се е случвало и в Столична община, така че с тези момчета и Краси Димитров от дирекция "Аварийна помощ и превенция" на живо сме били на такива места. Истината е, че за да се реагира адекватно трябва да има подготовка, оборудване и разбира се обучение, както на нашите служители така и на доброволното формирование, и на самите гражадни и децата. Столична община създаде първия и единствен засега полигон в община в България. Винаги сме готови и помагаме на нашите колеги, помагали сме в реално време при бедстивя и в обучение съща. АПП е с малък екип като брой хора, но отлично обучени момчета и момичета и имат цялото оборудване, което е необходимо. Тук на полигона за 2019 бяха обучени около 3000 ученици и възрастни хора от предприятия, компании и посолства, защото тук могат да се подготвят хората за реакции при всякакви бедствия кризи. Нямахме сектор за наводнение на полигон и затова благодаря на всички, които помогнаха това да се случи. В голямата си степен проектът е финансиран от Междуведомствената комисия и искам да благодаря на МВР. Разбира се има и съфинансиране от Столична община. Софийска вода дариха проекта и помогнаха той да се случи. Благодаря на Краси Димитров и служителите в АПП, които работят неуморно и извършват превантивни действия срещу наводненията от дъждовете. Те почистват шахти, речни корита и дерета, както и 500-метровите участъци на общинските язовири. Всичко това се прави, но никой никога не е застрахован. Затова обучението е важно, да сме подготвени да реагираме и дай Боже да няма никога пострадали, но ако има да се реагира бързо и да им се окаже помощ", коментира след демонстрацията столичният кмет пред журналисти.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (38%, 89 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 30 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (21%, 48 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (12%, 27 Гласове)
 • Нямам дете/деца (17%, 39 Гласове)
Общо гласували: 233 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Данъчните на район Витоша и Овча купел се обединяват...

Данъчните отдели "Общински приходи" на районите Витоша и Овча купел се обединяват. Това е станало с решение на СОС, съоб...

Прочети още keyboard_arrow_right