Демонстрация: АПП спасиха два живота при наводнение на къща (СНИМКИ/ВИДЕО)

photo_library
 • Демонстрация: АПП спасиха два живота при наводнение на къща

  Снимка: Столица.bg

 • Демонстрация: АПП спасиха два живота при наводнение на къща

  Снимка: Столица.bg

 • Демонстрация: АПП спасиха два живота при наводнение на къща

  Снимка: Столица.bg

 • Демонстрация: АПП спасиха два живота при наводнение на къща

  Снимка: Столица.bg

 • Демонстрация: АПП спасиха два живота при наводнение на къща

  Снимка: Столица.bg

 • Демонстрация: АПП спасиха два живота при наводнение на къща

  Снимка: Столица.bg

 • Демонстрация: АПП спасиха два живота при наводнение на къща

  Снимка: Столица.bg

 • Демонстрация: АПП спасиха два живота при наводнение на къща

  Снимка: Столица.bg

На полигона на Панчарево обучение при бедствия са минали над 3000 ученици през 2019 г., съобщи кметът на София

Двама души оцеляха и бяха спасени в наводнена къща от висока приливна вълна. Единият бе изведен с лодка, а другият, по-тежко посрадал, с носилка по алпийски способ. Два живота бяха спасени при природно бедствие - наводнение, заляло етаж от къща.

Това показаха днес екипите на единствено в Столична община дирекция "Аварийна помощ и превенция" (АПП), която няма аналог в нито една друга община в страната. Служителите, ръководени от директора Красимир Димитров демонстрираха отлична реакция при подаване на сигнала, бързи и адекватни действия и най-важното - резултатът беше не отличен, а щастлив - спасени хора.

Демонстративното учение наблюдава кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът Дончо Барбалов, представители на Столичната пожарна, представител на Националното сдружение на общините в Република България, експерти и други представиели на институциите.

Спасителната акция в реална обстановка се проведе на учебния полигон в Панчарево. Отскоро на базата има басейни с къща в средата и там се провежда обучение и подготовка на спасителните екипи на АПП, формированието от доброволци към Столична община и  на ученици.

Екипите на "Аварийна помощ и превенция" изпълниха и втора задача в демонстрацията, като за броени минути обезопасиха две къщи, за да не бъдат заляти от вода. След получен сигнал момчетата показаха как се издига дига с чували от пясък, за да се спре заливането на сградите.

На полигона над Панчарево има машина за пъленне на чували и такава, която ги шие. Но всичко зависи какъв ще е случаят, колко големи трябва да са чувалите и пренасянето им, коментираха пред Столица.bg от АПП.

Показана бе  и нова апаратура при радиация и екологичен инцидент. Техниката  е модерна и звеното разполага с всичко необходимо, като се започне от термокамерите и газанализаторите, които отчитат 8 вида газ и се стигне до вибрафони, с които се търсят хора.

Браво момичета, похвали кметът и двете дами от дирекцията, които участваха в учението наравно с колегите им, носиха лодки и спасяваха хора.

До момента на полигона имаше зона за обучение на правилата за движение, зона са спасяване от планината, сграда, в която се имитира земетресение и пожари. От борени дни там вече може да се провежда обучение на хора при наводнение.

"Аварийна помощ и превенция" на Столична община работи 24/7. За екипите почивка няма и се справят с всички предизвикателства при инциденти, природни бедствия и обезопасяване на обекти.

Но най-важното е, че винаги са в помощ на гражданите от заклещена котка, през паднало дърво на пътя, катастрофи, пожари и до епдемията от коронавирус. При извънредното положение служителите бяха не на първа линия и направо в огнището на коварната инфекция. И се справиха с всички трудности в София.  

"Наблюдавахме демонстрация за спасителни действия при наводнения. За съжаление го виждаме и на живо в Сърбия и Румъния. Това се е случвало и в Столична община, така че с тези момчета и Краси Димитров от дирекция "Аварийна помощ и превенция" на живо сме били на такива места. Истината е, че за да се реагира адекватно трябва да има подготовка, оборудване и разбира се обучение, както на нашите служители така и на доброволното формирование, и на самите гражадни и децата. Столична община създаде първия и единствен засега полигон в община в България. Винаги сме готови и помагаме на нашите колеги, помагали сме в реално време при бедстивя и в обучение съща. АПП е с малък екип като брой хора, но отлично обучени момчета и момичета и имат цялото оборудване, което е необходимо. Тук на полигона за 2019 бяха обучени около 3000 ученици и възрастни хора от предприятия, компании и посолства, защото тук могат да се подготвят хората за реакции при всякакви бедствия кризи. Нямахме сектор за наводнение на полигон и затова благодаря на всички, които помогнаха това да се случи. В голямата си степен проектът е финансиран от Междуведомствената комисия и искам да благодаря на МВР. Разбира се има и съфинансиране от Столична община. Софийска вода дариха проекта и помогнаха той да се случи. Благодаря на Краси Димитров и служителите в АПП, които работят неуморно и извършват превантивни действия срещу наводненията от дъждовете. Те почистват шахти, речни корита и дерета, както и 500-метровите участъци на общинските язовири. Всичко това се прави, но никой никога не е застрахован. Затова обучението е важно, да сме подготвени да реагираме и дай Боже да няма никога пострадали, но ако има да се реагира бързо и да им се окаже помощ", коментира след демонстрацията столичният кмет пред журналисти.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (33%, 43 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (14%, 18 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (24%, 32 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 22 Гласове)
 • Нямам дете/деца (13%, 17 Гласове)
Общо гласували: 132 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Столична община ще иска заем за стратегически инфраструктурни обе......

Столична община се подготвя да вземе заем за финансирането на големи инфраструктурни обекти в града. Това съобщи кметът ...

Прочети още keyboard_arrow_right