До 2 години електронинте услуги в Столична община ще са 170

Дигитализация в Столична община

Снимка: Столична община

Новият ресор в Столична община - "Дигитализация, иновации и икономическо развитие", трябва да развива София като интелигентен и високотехнологичен град. Това  каза кметът на София Йорданка Фандъкова на национална конференция „Ефективно и сигурно е-Управление.

Този ресор се въведе тази година след преструктуриране на Столична община. Целта е да се увеличи броят и качеството на електронните услуги, които предлат от Московска 33. Също така с дигитализацията да се намали административната тежест и да не се изискват документи, които се издават от Столична община.

В София най-бързо развиващият се сектор е  технологичния и около 86% от IT специалистите в България са в столицата. А това създава условия за развитие на другите индустрии чрез дигитализация. Столичният кметх отбеляза, че приоритетните стъпки в дигитализацията са да отпадне изискването на 7 документа в общинската система за прием в детските градини, както и улеснение за бизнеса по отношение на строителството.

Както е известно от началото на годината в НАГ вече електронно се издават удостоверение за устройствен статут и др. Очаква се скоро електронно да се заявява и искане за издаване на разрешение за строеж и др.

Една от новостите е, че Столичната община е първата в България, която въведе електронни обществени поръчки тази година. В момента има 16 електронни процедури по Закона за обществени поръчки. С новия ресор по дигитализация се предвижда през следващите две години разширяването на услугите по електронен път до 170, както и внедряването на по-модерни технологии, каза кметът Фандъкова.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Започна пръскането срещу кърлежи на паркове и градини в София (СН......

От вчера стартира пръскането срещу кърлежи на общинските паркове, градини и междублокови пространства в столицата. То се...

Прочети още keyboard_arrow_right