До 31 март е крайният срок за заявление за подмяна с екопечка

Московска 33

Снимка: Столица.bg

От средата на април ще стартира и кампанията за подаване на заявления от всички други квартали на Столична община

До 31 март т. г. е крайният срок за кандидатстване на домакинства за подмяна на печките на дърва и въглища с екопечки, които да не замърсяват въздуха в София. Продължава кампанията за подаване на заявления, съобщиха от Столина община.

Отоплителните уреди безплатно се подмят по програма IFE+. Столичната община защити два европейски проекта – по програма LIFE+ и по Оперативна програма „Околна среда“ общо за 57 млн. лв. и през следващите 3 години безплатно ще се подменят старите отоплителни уреди.

По тези два проекта се очаква  20 000 домакинства на територията на Столична община, които се отопляват с твърдо битово гориво да получат безплатно уреди на пелети, газ или алтернативни. 

До 31 март жителите на кварталите „Абдовица“, „Димитър Миленков“, „Филиповци“, „Требич“ и селата Волуяк, Мрамор, Чепинци, Негован, Световрачене, Кубратово, Бусманци, Казичене и Кривина могат да подават заявления за подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди.

Столичани ще се топлят с подменени екопечки по Life през есента

Документи се приемат в районните кметства, където има общински служители. Именно те дават консултация за условията и помагат на желаещите при попълване и подаване на заявленията. Това е първи етап от изпълнението на проект по програма LIFE+, обясниха от Московска 33 .

По него ще бъдат подменени старите печки на дърва и въглища на 4925 домакинства, като за 2020 г. се очаква 140 домакинства да имат нови екологични уреди на газ и пелети. 

От средата на април ще стартира и кампанията за подаване на заявления от всички други  квартали на Столична община по големия проект, които е финансиран от Оперативна програма "Околна среда". Неговият обхват е за подмяната на отоплителните уреди с екологични на още 15 000 домакинства.

За да няма объркване, каквото се оплучи през есента с първите заявления, които показваха дали домакинствата биха си сменили отоплителните уреди, ще бъдат проведени и разяснителни кампании във всички 24 столични района. На тях ще се обясни при какви условия гражданите могат да заменят печките си и каква алтернативна форма на отопление могат да получат.

Всички домакинства подали през 2019 г. предварителните заявления са, че искат да се включат в безплатната подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди. Те ще бъдат и първите, потърсени от районните кметства и посетени от експерти, за да попълнят нужните документи за кандидатстването.

За да се включат в кампанията за подмяна на старите отоплителни уреди, собствениците трябва да подадат формуляр за кандидатстване в района,  в който живеят. Подмяната на уредите ще се  извършва поетапно и  ще приключи до три години.

Подменените старите печки безвъзмездно ще се предават на общината за рециклиране, а средствата ще се използват за реализацията на екологични проекти свързани с чистотата на въздуха.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (32%, 43 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (14%, 18 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (25%, 33 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 22 Гласове)
 • Нямам дете/деца (13%, 17 Гласове)
Общо гласували: 133 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Очаква се силен вятър в София: Да се обезопасят строителни обекти......

След снощната буря днес следобяд се очаква мощен вятър в София. Това предупреди кметът на столицата Йорданка Фандъкова п...

Прочети още keyboard_arrow_right