До края на септември ще е ясен анализът и моделът за оздравяване на Топлофикация София

До края на септемвре ще е ясен анализът и моделът за оздравяване на Топлофи

Снимка: Столица.bg

Работи се по вариант за увеличаване на приходите на дружеството, без да се виляе на цената на парното, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова

Американски експерти в енергетиката правят анализ на Топлофикация София, на базата на който да се изготви оздравителен план на общинското дружество. До края на септември анализът трябва да е готов. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред bTV. 

"Отоплителният сезон в София е гарантират, въпреки всички трудносит на Топлофикация София. Няма риск и то бе потвърдено и от Министерство на енергетика, както и че няма да спре да работи. За управлението може да се говори много, трябва да се подчертае погрешния модел на финансиране като цяло, проблемите са сериозни. До края на септември ще има цялостен план за модернизация и план за финансово оздравяване на дружеството. Моделът се разроботва от американски експерти и благодаря на посолството на САЩ в София за безвъзмездната помощ, която получихме за анализа. Мисли се, за увеличаване на приходите без да се влияе на цената на парното. Темата засяга много хора и винаги се използва предизборно. Отоплителният и предизборният сезон се смесиха. Ако някои наистина бяха загрижени, щяха да видят всички анализи и плана, представени в парламентарната комисия по енергетика", коментира столичният кмет.

Тя обясни, че задължения на Топлофикация към Булгаргаз са текущи, през август са били малко над 70 млн. лв. "Погасиха се окол 46 млн. лв. и вчера  са преведени около 5 млн. лв., за да се гарантира отоплителния сезон", съобщи Фандъкова.

Кметът обясни, че над 60% от цената на парното е цената на газа, преди дни е увеличена с 20%, а от октомври ще има нов повишение. "Това се отразява на задълженията на Топлофикация София, а от друга страна в цената влиза и квотите за въглеродните емисии, които също са увеличени", уточни кметът на София.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметът Фандъкова поздрави СУ "Св. Климент Охридски" за празника...

"За мен е чест да ви поздравя с патронния празник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и отбелязването на "Кл...

Прочети още keyboard_arrow_right