Доклад за състоянието на „Топлофикация – София“ беше представен в Столична община

-

Снимка: Stolica.bg

В Столична община беше представен доклад за състоянието на „Топлофикация – София“ ЕАД, изготвен от експертите на "Black & Veatch" Management Consulting.

Документът е подготвен по силата на Споразумението за безвъзмездна помощ, подписано между Столична община и Агенцията за търговия и развитие на САЩ, за разработване на план за техническа, оперативна и финансова стабилизация, както и модернизация на мощностите и управлението на "Топлофикация - София".

Проектът за модернизация на „Топлофикация-София“, изработен по споразумението между Агенцията за търговия и развитие на САЩ и Столична община, е завършен и днес беше представен от зам.-кмета Дончо Барбалов, изпълнителния директор на „Топлофикация София“ Александър Александров, ръководителя на екипа от компанията "Black & Veatch" Management Consulting и председателя на комисията по инженерна инфраструктура на СОС Прошко Прошков. Споразумението за безвъзмездна финансова помощ на Столична община от 921 554 долара беше подписано, благодарение на усилията на кмета Йорданка Фандъкова и посланика на САЩ Н.Пр. Херо Мустафа.

Планът за модернизация е изготвен от инженери, финансови и правни експерти от САЩ под ръководството на водещата инженерна компания „Black&Veatch“ и включва одит на техническото и финансово състояние на дружеството. Той предлага цялостно решение с изграждане на нови когенерационни мощности, с които „Топлофикация София“ ще покрива европейските екологични стандарти минимум 30 години напред. Комбинираното производство на топлинна и електрическа енергия ще осигури възможност за финансова стабилизация на дружеството, връщане на натрупаните задължения и минимализиране на цената на топлинната енергия за клиентите.

"Текущото оперативно и финансово състояние на „Топлофикация - София” ЕАД е тежко. Броят и огромният размер на предизвикателствата на дружеството изискват мащабна и цялостна програма за капитален ремонт", се казва в заключенията от проучването, като се отбелязва, че са нужни спешни действия за стабилизиране на дружеството. Програмата ще изисква капиталови разходи, оценени на около
860 000 000 евро, според специалистите. 

За модернизацията на „Топлофикация София“ се предвижда изграждането на две нови високоефективни ко-генерации в ТЕЦ „София-Изток“ и ТЕЦ „Люлин“, всяка от тях с мощност 240 MW, инсталацията за производство на енергия от РДФ в ТЕЦ „София“, както и нови котли в „Земляне“ и „Овча купел“, „Младост“, „Малинова долина“, „Слатина“ и „Орландовци“.

Предложеното оборудване ще направи възможно бъдещото преминаването от природен газ на зелен водород като гориво.

Планът предвижда разширяване на топлопреносната мрежа към нови квартали и изграждане на свързаност между ТЕЦ-овете, което при аварии и спирания, ще дава възможност за непрекъснатост на топлоснабдяването.

Предварителната оценка на бюджета за строителството на новите когенерационни мощности и изграждането на нова топлопреносната мрежа е 800 млн. евро, като дейностите могат да изпълняват едновременно или на етапи. Възможностите за осигуряване на средствата са чрез грантово финансиране, водещи международни финансови институции и собствени средства на общината. Планът не предвижда нуждата от държавна финансова гаранция, като в същото време ще е най-мащабния енергиен проект, изпълняван в страната ни в последните години. Предварителния график за изпълнение е 48 месеца след приемането му от Столичен общински съвет.

Докладът и презентацията на инженерната компания „Black&Veatch“ са публично достъпни на страницата на Столична община.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 224 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1259 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1519 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметът Фандъкова поздрави СУ "Св. Климент Охридски" за празника...

"За мен е чест да ви поздравя с патронния празник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и отбелязването на "Кл...

Прочети още keyboard_arrow_right